Hopp til innhold

Denne trenden brer om seg i Norge

Over hele verden fester forelskede par hengelåser til broer som et symbol på evig kjærlighet. Nå har trenden også kommet til Norge.

Kjærlighetslås på Osebro

Kjærlighetslåsene henger i gråværet på broen ved Osebro i Porsgrunn.

Foto: Anita Moland / NRK

På en liten gangbro ved Osebro i Porsgrunn henger de såkalte kjærlighetslåsene.

Trenden går ut på at nyforelskede par låser en hengelås fast til en bro, og deretter kaste nøkkelen i elva for å symbolisere samhold og evig troskap.

– Jeg har jo sett dette ute i verden tidligere. Jeg så det første gangen i Firenze, der hang låsene tett i tett på brorekkverkene. Jeg synes det er veldig moro at trenden også brer om seg i Norge, sier Torbjørn Krogstad i Porsgrunn kommune.

Opprinnelig fra Kina

Den spesielle kjærlighetstradisjonen skal stamme fra Kina, hvor det har blitt hengt opp slike kjærlighetslåser flere steder, blant annet langs Den kinesiske mur. Myten sier at kjærligheten mellom par som fester sin hengelås på muren skal vare like lenge som selve muren. Kjempelenge, altså.

Fra Kina har romantikere brakt med seg ritualet videre til en rekke broer og rekkverk over hele verden.

– Det er plass til flere låser på broen, ler Krogstad.

– Hva gjør man om man angrer?

– Kanskje det går an å klippe dem av. I Firenze vet jeg de klipte bort alle låsene en gang i året for å få plass til nye, men det gjorde de også for at de skulle få gjort vedlikehold, smiler han.

Kjærlighetslåser ved en bro i Paris

Kjærlighetslåser er et kjent fenomen fra andre steder i verden. Her fra en bro i Paris.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Startet på 80-tallet

Ifølge Wikipedia nådde fenomenet Europa rundt 1980, da de første kjærlighetslåsene hektet seg fast i den ungarske byen Pécs. Her begynte studenter ved universitetet i byen å feste hengelåser til et smijernsgjerde mellom moskeen og katedralen i byen.

Handlingen skulle trolig både symbolisere håp om å klare studiene samt det sterke samholdet studentene seg imellom. Da gjerdet etter hvert ble dekket av hengelåsene og folk fremdeles var "låst in love", fortsatte studenter, forelskede par og turister ritualet med å feste hengelåser til skulpturer og gjerder andre steder i sentrum.

Dette falt imidlertid ikke i god jord hos myndighetene i Pécs, som slett ikke så det romantiske i handlingen og forsøkte å få låsene fjernet.

Enden på kjærlighetsvisa var at myndighetene fikk satt opp flere gjerder i byen som kunne dedikeres til hengelåser, omtrent som andre byer har graffitivegger.