Låvefest ble til festival

SILJAN (NRK): By møter bygd når to brødre og en kamerat som alle heter Kiste inviterer til Kistefestival for tredje år på rad. I år byr de også på selvskutt rådyr og økologiske gjeddeburgere.

Kistefestivalen

GJENGEN ER KLAR: Brødrene Andreas Kiste og Martin Kiste gjør klar bondeidyllen til årets Kistefestival.

Foto: Rebekka Røed / Nrk

– Vi streber etter å bli bedre for hvert år som går, og prøver å gjøre ting for å skille oss ut blant andre festivaler. Vi er interessert i å få tak i artister som passer inn i miljøet her, og det føler vi at vi har fått det til enda bedre i år enn i fjor, sier Martin Kiste til NRK.

Sammen med broren Andreas og fetteren Arne Fredrik Kiste gjør han seg nok en gang klar for å arrangere den etter hvert så populære festivalen på barndomsgården i Siljan. Årets festival blir arrangert fra 23. juni - 26. juni.

Utvider med barnetilbud

Den lokale festivalen har merket større pågang fra publikum det siste året, og med ny festival i sikte, valgte brødrene å utvide tilbudet i år slik at barna også får være med.

Kiste festivalen

Her planlegges lys og lyd (fv: Ole Jørgen Kjørholt, Anders Hanasand, Martin Kiste og Andreas Kiste)

Foto: Rebekka Røed / NRK

– Kistefestivalen junior er noe vi har funnet på i år, og grunnen til det er at Siljan kommune har søkt etter et arrangement der flere kan delta, hvor det ikke er begrenset til de som vil drikke alkohol og se på konserter.

Arrangørene samarbeider nå med nabogårder om en åpen gård, og der kan barna få besøke blant annet geiter, kaniner og griser. Det vil bli mulighet for lek og foring av dyrene, «Gråtass-kjøring» og fisking for barna.

Fra jazz til hip hop

Festivalen har som mål å introdusere bonderomantikken til byfolket og omvendt. Et bredt utvalg av artister skal trekke til seg et større publikum, som vil få oppleve både kjent og ukjent musikk.

Andreas Kiste mener variasjon vil skape engasjement.

– Martin har konsentrert seg om de store hiphop-artistene, mens jeg har krydret litt med «western surf» og jazz og litt annen type musikk for å treffe et bredere publikum.

Vi starter torsdagen som er St.Hans med visesang og indiepop, så har vi rett og slett en god gammeldags låvefest med western surfe-bandet «El brutto»​ på kvelden. Etter det blir det nattklubb, sier Martin Kiste.

Festival med miljøprofil

Festivalen har fokus på det miljøvennlige og har fått en godkjent bærekraftig- og økologisk profil. Omgivelsene i Siljan har påvirket Kiste-brødrene, som byr på både økologisk mat fra importør og «hjemmelaget mat» fra Siljan.

– Vi skal selge litt økologisk mat som vi får fra forskjellige aktører, og vi har selv vært ute og skutt noen rådyr og fiska masse gjedde. Dermed blir det økologisk gjeddeburger, rådyrkebab, bakt potet med grøsta gris og litt annet snacks, forteller Martin Kiste.

Kistefestivalen

Her bygges dett en vannsklie på 40 meter som skal bli brukt under festivalen

Foto: Rebekka Røed / NRK