– Det varmeste oppdraget vi noen gang har vært på

– Brannen i Østre Porsgrunn kirke var svært farlig og faren for spredning til husene rundt var stor, sier brannsjef i Bamble Morten Meen Gallefos.

Brann, Østre Porsgrunn kirke.

Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen natt til 11. april 2011. Torsdag startet rettssaken mot de to mennene som er tiltalt for å tent på kirken.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Morten Meen Gallefos

Forklaringen til Morten Meen Gallefos vil være helt avgjørende med tanke på straffeutmålingen i saken.

Foto: Joakim S. Enger / Joakim S. Enger

Torsdag forklarte han seg som sakkyndig i rettssaken i forbindelse med kirkebrannen.

– Det er utarbeidet en rapport og der slår vi fast at det var sannsynlig spredningsmuligheter til kirkestua som lå nærme kirken. Det samme gjelder Sommervegen hvor det er bolighus. Den store strålingsmengden som har vært her, tilsier at det ville tatt fyr i det vi kaller faste stoffer.

Brannsjefen skryter av brannmannskapene som var på jobb den natten kirken brant ned til grunnen.

– Brannen avga veldig mye varmestråling som igjen kan bli farlig hvis den antenner noe. Så brannvesenet i Porsgrunn har gjort en kjempejobb.

Se video fra brann-natten:

Video Østre Porsgrunn kirke i brann natt til mandag

NETT-TV: Østre Porsgrunn kirke i brann natt til mandag

– Radius på 21 meter

En nå 19 år gammel mann fra Porsgrunn og en 20 år gammel mann fra Skien er tiltalt for å ha tent på kirken.

Politiet mener de plasserte to søppelcontainere inntil sørveggen på kirken og tente på innholdet slik at kirken tok fyr.

19-åringen har erkjent straffskyld, mens 20-åringen ikke erkjenner straffskyld.

– Varmeste oppdraget noen gang

I rettssaken som startet torsdag var brannsjefen i Bamble den siste for dagen til å forklare seg. Hans forklaring vil være helt avgjørende med tanke på straffeutmålingen senere i saken, der spredningsfare vil være vesentlig.

– Det ville tatt fyr i en radius på i alle fall 21 meter. Det har vi påvist dersom det var brennbare materialer til stede og om ikke brannvesenet hadde gjort en innsats, sier brannsjefen.

– Hva har brannmannskapene sagt om varmen knyttet til denne brannen?

– Vi har hatt gjennomgang og åstedsbefaring med mannskap som var i førsteinnsatsen. De sier det er desidert noe av den varmeste innsatsen de har vært på noen gang.