NRK Meny
Normal

Johnsen: – Kinesisk fotball må tas på alvor

SKIEN (NRK): I vinterovergangsvinduet i fjor brukte klubbene i den kinesiske ligaen mer penger enn klubbene i Premier League, Serie A, Bundesliga og La Liga. I årets vindu har klubbene i ligaen allerede slått overgangsrekorden fra i fjor.

Fra Sør-Amerika til Brasil

BETALER STORE SUMMER FOR FOTBALLSPILLERE: Hulk, Oscar, Alex Texeira, Carlos Tévez og Jackson Martínez har alle signert for kinesiske toppklubber i 2016.

Foto: AP/Reuters/Reuters/AP/Reuters

– Jeg er skremt over at unge spillere drar fra ligaer og klubber hvor de allerede tjener godt, for å spille fotball i den kinesiske ligaen, det sier tidligere Odd og Rosenborg-spiller, Frode Johnsen.

Johnsen har også erfaring fra en liga som tidligere har satset hardt for å øke fotballinteressen, han dro i 2006 som 32-åring for spill i Japan, og innrømmer at han selv ble fristet av det økonomiske.

Frode Johnsen

Den tidligere landslagsspilleren Frode Johnsen ble «Big in Japan», med totalt 139 kamper og 52 mål for de japanske klubbene Nagoya Grampus og Shimizu S-Pulse.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

– Jeg visste ingenting om den japanske ligaen, så det er jo klart at jeg dro til Japan på grunn av pengene. Men jeg ble der lengre fordi jeg ble betatt av kulturen og landet. Japan er ikke i nærheten av de summene som brukes i Kina, men de har jo en historie for å satse hardt de også.

Europeisk fotball bør frykte Kina sine planer

Overgangsrekorden i Asia fra forrige vinters overgangsvindu er allerede knust av klubben Shanghai SIPG, med signeringen av den tidligere Chelsea-spilleren Oscar til en verdi av 650 millioner kroner, ifølge Daily Express.

Redaktør i fotballbladet Josimar, Frode Lia, tror absolutt Kina mener alvor med de økonomiske musklene de viser.

Frode da Costa-Lia

Josimar redaktør, Frode Lia mener Kina har en politisk agenda bak det å bli en stormakt innen idretten.

Foto: Bjørnar Hjellen / NRK

– Klubbene i Kina bruker så store summer på lønninger og overganger, at ikke engang de europeiske storklubbene kan konkurrere med dem på økonomi.

Han mener det er varslet at spillerne skulle komme nå, for mange kjente trenernavn har allerede vært der en stund. Samtidig så forteller han at kineserne er på full fart inn i europeisk fotball.

– Det er kinesere som eier 13 % av Manchester City, de har blant annet eiendeler i Atlético Madrid, den franske klubben Sochaux, og den nederlandske klubben ADO Den Haag. De er overalt, forteller han.

Det er helt vanvittig

Abdurahim «Ibba» Laajab spilte 30 kamper for kinesiske klubben Hebei China Fortune, men ble løst fra kontrakten når klubben ville ha større stjerner til klubben. Han sier det er helt vanvittig det som skjer i Kina.

– Det er helt vilt, rett og slett. De henter nesten bare klassespillere. Men jeg skjønner de som går dit, når de får tredoblet lønnen sin.

Abdurahim Ibba Laajab

Abdurahim «Ibba» Laajab (øverst til venstre), gikk fra Bodø Glimt til Hebei China Fortune i 2015. Nå spiller han i Yokohama FC i Japan.

Han mener nivået i Kina er litt bedre enn eliteserien i Norge. Men han tror nivået vil heve seg betraktelig med den satsingen som foregår.

– Hvis de fortsetter sånn som de holder på nå, så vil det bare bli bedre og bedre. Det er veldig profesjonelt opplegg der borte.