NRK Meny
Normal

Se Kidsa knekker koder

SKIEN/DRAMMEN (NRK): Mange har nettbrett og PC, men nesten ingen forstår hva som foregår inne i datamaskinen. I desember skal 70 000 norske barn knekke koder når de er med i prosjektet "Lær kidsa koding".

Elever på Lunde barneskole i Skien

LÆRER KODING: Fra høyre: Aadne Sagerup Jacobsen, Victoria Baasland, Jona Mellefoss Helgen, Julian Lombana Nordborg

Foto: Thor Øistein Eriksen / nrk

Alle elevene følger spent med når Diana i 2. klasse på Åssiden skole trykker på knappene på den lille elektroniske bia. Hun har gjort dette mange ganger før og bia finner den rette veien også denne gangen. Hun har med andre ord programmert bia rett, og dermed knekt koden.

Ei lita elektronisk bie blir programmert

KODER MED BIE: Ei lita elektronisk bie blir programmert eller kodet.

Foto: Petter Melsom / nrk

– Du må programmere inne i hodet ditt, sier Diana.

På en annen skole, Lunde skole i Skien, sitter en gruppe 7-klassinger engasjerte over hver sin PC. Her er oppgavene langt vanskeligere, og der har kommet flere skritt videre fra den bia som de bruker i 2-klasse. Her lager de avanserte spill, programmerer figurer i alle former og størrelser.

Læreren Christoffer Aas er IT-ansvarlig på skolen. Han har undervist elevene på fritida i 3 år nå, og interessen har vært stor for å arbeide med koding utenom skoletida.

– Det er viktig å lære ungene at datamaskinen bare gjør det du ber den om. Når vi sitter her og koder eller programmerer er det en annen måte å tenke på. Men programmeringen griper inn i alle andre fag og på mange områder i samfunnet, sier han.

"Lær kidsa koding" er en frivillige organisasjon, som har grupper over hele verden. Kodetimen som skal holdes i desember (skolene bestemmer selv når) engasjerer 100 millioner skoleelever over hele verden. 70 000 barn fra Norge er med.

– De fleste har både nettbrett og PC, men de forstår ikke hvordan en datamaskin fungerer. Det forsøker vi å lære dem, sier Kristoffer Aas.

Elevene knekker koder

FOKUSERT: Diana flytter den elektroniske bia mens de andre elevene i 2. klasse følger med.

Foto: Petter melsom / nrk

Norge henger etter

12 europeiske land har innført koding som eget fag i skolen. Norge har ikke gjort dette enda.

I sitt alternative budsjett foreslår Arbeiderpartiet økt fokus på koding og programmering i skolen.

– Vi vil ikke nødvendigvis legge det inn som et eget fag, men vi ønsker at denne typen undervisning skal bli en del av det totale timeantallet, sier parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre

POSITIV: Leder av Arbeiderpartiet, Jonar Gahr Støre syns kodeprosjektet er et godt og viktig tilbud.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Støre utelukker ikke at koding og programmering kan bli et eget fag i Norsk skole en gang i fremtiden, men det vil han overlate til pedagogene å avgjøre.

– Det viktigste er at vi til å begynne med får dette inn i skolen, for dette er ett felt der Norge absolutt ikke er ledende akkurat nå, sier Støre.

 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.

 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper og helikopter ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Mistet førerkortet etter ulykke

  En sjåfør har mistet førerkortet etter en ulykke i Meensvegen i Skien lørdag kveld. Fire personer i to biler var involvert i ulykken. Alle fire ble sjekket av lege på stedet.

 • Vold mot dørvakt

  En mann ble satt i arresten etter at han var voldelig mot en dørvakt ved et utested i Bø i natt. Mannen ville heller ikke si hva han het, og blir anmeldt for begge forholdene.