NRK Meny
Normal

Se Kidsa knekker koder

SKIEN/DRAMMEN (NRK): Mange har nettbrett og PC, men nesten ingen forstår hva som foregår inne i datamaskinen. I desember skal 70 000 norske barn knekke koder når de er med i prosjektet "Lær kidsa koding".

Elever på Lunde barneskole i Skien

LÆRER KODING: Fra høyre: Aadne Sagerup Jacobsen, Victoria Baasland, Jona Mellefoss Helgen, Julian Lombana Nordborg

Foto: Thor Øistein Eriksen / nrk

Alle elevene følger spent med når Diana i 2. klasse på Åssiden skole trykker på knappene på den lille elektroniske bia. Hun har gjort dette mange ganger før og bia finner den rette veien også denne gangen. Hun har med andre ord programmert bia rett, og dermed knekt koden.

Ei lita elektronisk bie blir programmert

KODER MED BIE: Ei lita elektronisk bie blir programmert eller kodet.

Foto: Petter Melsom / nrk

– Du må programmere inne i hodet ditt, sier Diana.

På en annen skole, Lunde skole i Skien, sitter en gruppe 7-klassinger engasjerte over hver sin PC. Her er oppgavene langt vanskeligere, og der har kommet flere skritt videre fra den bia som de bruker i 2-klasse. Her lager de avanserte spill, programmerer figurer i alle former og størrelser.

Læreren Christoffer Aas er IT-ansvarlig på skolen. Han har undervist elevene på fritida i 3 år nå, og interessen har vært stor for å arbeide med koding utenom skoletida.

– Det er viktig å lære ungene at datamaskinen bare gjør det du ber den om. Når vi sitter her og koder eller programmerer er det en annen måte å tenke på. Men programmeringen griper inn i alle andre fag og på mange områder i samfunnet, sier han.

"Lær kidsa koding" er en frivillige organisasjon, som har grupper over hele verden. Kodetimen som skal holdes i desember (skolene bestemmer selv når) engasjerer 100 millioner skoleelever over hele verden. 70 000 barn fra Norge er med.

– De fleste har både nettbrett og PC, men de forstår ikke hvordan en datamaskin fungerer. Det forsøker vi å lære dem, sier Kristoffer Aas.

Elevene knekker koder

FOKUSERT: Diana flytter den elektroniske bia mens de andre elevene i 2. klasse følger med.

Foto: Petter melsom / nrk

Norge henger etter

12 europeiske land har innført koding som eget fag i skolen. Norge har ikke gjort dette enda.

I sitt alternative budsjett foreslår Arbeiderpartiet økt fokus på koding og programmering i skolen.

– Vi vil ikke nødvendigvis legge det inn som et eget fag, men vi ønsker at denne typen undervisning skal bli en del av det totale timeantallet, sier parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre

POSITIV: Leder av Arbeiderpartiet, Jonar Gahr Støre syns kodeprosjektet er et godt og viktig tilbud.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Støre utelukker ikke at koding og programmering kan bli et eget fag i Norsk skole en gang i fremtiden, men det vil han overlate til pedagogene å avgjøre.

– Det viktigste er at vi til å begynne med får dette inn i skolen, for dette er ett felt der Norge absolutt ikke er ledende akkurat nå, sier Støre.

 • Kvinne til sjukehus etter kollisjon

  Ei kvinne er køyrt til sjukehus etter ein kollisjon mellom to personbilar ved Skjelsvik i Porsgrunn. Det var to personar i bilane. Ei kvinne frå Skien skal ha brote vikeplikta, og er også mistenkt for å køyre utan førarkort i påverka tilstand.

 • Ankar Bolkesjø-saka

  Varden skriv at eigarane av Bolkesjø hotell ankar dommen, der tingretten frifann staten på alle punkt. UDI ville bruke det nedlagde Bolkesjø hotell som asylmottak, men mottaket vart aldri opna. Eigarane meiner UDI ikkje har oppfylt avtalevilkåra.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • 50 km/t over Breviksbrua

  Før påske blir fartsgrensa sett ned på Breviksbrua for å redusere trafikkstøy. Grensa blir sett ned frå 60 til 50 kilometer i timen. Statens vegvesen tilrår lokalkjende i Grenland å køyre alternative ruter i staden for E18 om det er praktisk mogleg.

  Breviksbrua
  Foto: Statens vegvesen
 • Tilrår å fråtre verv

  Fylkessekretær i Arbeidarpartiet, Odin Adelsten Bohmann, seier dei tilrår Magnus Straume å tre frå verva sine midlertidig medan han er under etterforsking av politiet. Straume vil ikkje følge rådet frå partikontoret. – Eg er sikker på at saka vert henlagt, og eg vil fortsette som gruppeleiar, seier han.