Pass på pus i kulda

Med mange minusgrader ute, bør ikke katter og hunder med tynn pels være ute for lenge. –De kan få frostskader, sier veterinær.

katt ute i snøen

Katt med ståpels: dyr kan få frostskader hvis de er lenge ute i kulda.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

–De som har tynn pels, tynn hud, og kanskje lange tynne øreflipper, må passes på så de ikke blir gående ute og får frostskader, sier veterinær Johanne Teige Bøe ved Porsgrunn dyreklinikk.

Johanne Teige Bøe, veterinær

Mange steder har temperaturene sunket den siste tiden. Flere steder er det mange minusgrader. Det kan by på problemer for dyr som er ute.

Må ha le for vinden

–Dyr som er ute, bør ha et sted hvor de kan komme i le for vinden. Er det veldig kaldt, bør ikke de dyra med tynnest pels være ute i over en time, sier Bøe.

Veterinæren oppfordrer folk til å passe på dyra sine.

–Dyr liker å være ute. Har de et sted å gå inn så er det ikke noe problem. Men det går ikke an å slippe ut katten, og ikke ta den inn igjen. De må ha mulighet til å komme inn et sted. Blir de våte i pelsen, er de spesielt utsatt for frostskader, sier Bøe.

Veterinær Johanne Teige Bøe sier folk må passe på dyra.

–Dyr er som folk

–Vi bør være flinke til å gi hverandre gode råd. Noen tror at de bare kan kaste katten ut uansett hvordan været er, sier katteeier Ailin Jetmundsen.

Jetmundsen har to katter. Den siste, Melis, fikk hun av dyrebeskyttelsen for en uke siden. Nå har Melis det godt.

–Melis liker å være ute, men jeg lar henne ikke være ute så lenge av gangen. Dessuten har jeg innredet et lite rom i boden. Der finnes en katteluke, slik at de kommer seg inn, sier Jetmundsen.

katt og eier

Katteeier Ailin Jetmundsen mener folk må passe bedre på dyra sine.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen

I boden er det satt frem vann og mat. Det er også et saueskinn å ligge på. Katteeieren mener folk kan bli flinkere til å passe på dyra sine.

–Jeg tenker på kattene nesten som mennesker. De bør ha den samme velferden som oss. Skaffer man seg dyr, har man et ansvar for at de har det bra, sier Jetmundsen.

Katter på venteliste

Redd dyra i Skien håndterer mange katter. I løpet av 2013 ble omkring 350 katter tatt hånd om. Mange av dem har vært løskatter.

–Mange katter går mye ute og får lite stell. Spesielt ille er det nå om vinteren. Vi har venteliste med mange katter som vi skal ta vare på, og finne nye hjem til. Vi stresser litt ekstra nå når det er så kaldt ute, sier Liselotte Heivand i Redd dyra.

Video Dyr fryser også