Studenter spiser mat fra søpla

Utenlandske studenter er sjokkert over all maten nordmenn kaster. Selv spiser de mat fra butikkenes søppel-containere.

Hvert år kaster norske butikker 50 000 tonn mat. Maten kastes fordi den har gått ut på dato.

– Vi vil vise at det å kaste så god mat er meningsløst, sier Marek Styblo fra Tsjekkia.

På en kveld fant studentene brukbar mat til en verdi av 2.500 kroner, skriver varden.no.

– Folk sulter

Fem utenlandske studenter ved Høgskolen i Telemark vil stoppe sløsinga. Studentene har i høst levd av mat de har funnet i containere utenfor matforrentninger i Bø.

– Målet er å vise at vestlige land er så rike at de tillater seg å kaste god mat. Vi vil forsøke å få kolonialene til å selge denne maten til reduserte priser i stedet for å kaste den.

Styblo tror mange vil sette pris på å få maten billigere. Tsjekkeren er sjokkert over holdningen til mat i Norge.

– Det er så urettferdig å se all den maten som blir kasta når vi vet at så mange sulter, sier Andrea Casado Cabrera fra Spania.

Torsdag inviterte de sine medstudenter til gratis lunsj.

Video Studenter spiser mat fra søpla

Se video: Studentene gleder seg over gratis mat

Serverte søte kjeks

– Det var veldig godt, og det var ikke noe galt med denne maten til tross for at den har gått ut på dato, sier Julie Tangen.

Hun og flere andre studenter smakte på maten som var henta fra søpla.

– Det er fint at de viser at mye mat går til spille. Dette er jo mat som kunne vært gitt til folk som trenger det. De får fram et godt budskap, sier Tangen.

På lunsjbordet var det alt fra grønnsaker til søte kjeks.

– Kjeksen er ålreit, men soppen ville jeg ikke nok ikke prøvd meg på, sier Martin Lund Nordkvelle.

– Moralsk problem

Kine Søyland, informasjonssjef NorgesGruppen

Kine Søyland, informasjonssjef NorgesGruppen.

Foto: Erik Norrud, Erik Norrud

Kine Søyland, informasjonssjef i Norges-gruppen, synes studentene peker på noe svært viktig.

– De setter fokus på en viktig problemstilling i dagligvarebransjen og norske forbrukere. For det kastes faktisk fra bare våre butikker 20 000 tonn med nyttbart matavfall hvert eneste år, sier Søyland.

– Dette er både et moralsk, miljømessig og økonomisk problem som vi har veldig sterkt fokus på, og som vi ønsker å få gjort noe med, Søyland.

Hun tror det er mye å hente der når det gjelder datostemplingen.

– Vi tror det hersker en viss forvirring blant forbrukerne, fordi det finnes mange ulike måter å merke dato med. Mange forbruker klarer ikke helt å skille mellom "best før" og "siste forbruksdato" , sier Kine Søyland.

Norgesgruppen har tatt initiativ til er å opprette en matsentral i samarbeid med Kirkens Bymisjon for å unngå at brukbar mat kastes.