NRK Meny
Normal

Sover i gammel holk etter å ha blitt kastet ut

PORSGRUNN (NRK): David Rygh (52) vil bo der, og huseieren vil ha ham der. Men kommunen nekter ham å bo der, og dermed er Rygh husløs.

David Rygh

David Rygh sover på en benk i en gammel holk etter at han ble kastet ut fra hybelen sin i Porsgrunn.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Vi er på vei inn i en hybel på Osebakken i Porsgrunn. Rygh viser frem stedet han bodde før han ble kastet ut etter ordre fra kommunen. Hybelen er nemlig ikke godkjent, fordi bygningen er regulert til industri og ikke bolig.

– Jeg kunne godt tenkt meg å bodd her fremdeles.

Sover på benk

I ett års tid har han bodd her. Nå overnatter Rygh hjemme hos forskjellige kamerater med bolig eller i en gammel holk av en båt.

David Rygh

– Jeg kunne godt tenkt meg å bodd her fremdeles, sier David Rygh etter å ha blitt kastet ut fra hybelen sin i Porsgrunn.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

I oppholdsrommet på en gammel yrkesbåt sover han på en sofabenk. Den smale madrassen er trekt med plast. I tillegg tar han med seg teppe og en pute.

Hundene lar han bli i sin tidligere leilighet, slik at de har det bedre enn det han har.

– Vondt å kaste ut David

For huseier Thor Norling var det tungt å stå for utkastelsen.

– Han får ikke lov til å bo her, men han får lov til å komme innom og til å lagre eiendelene sine her.

Da kommunen krevde at Norling skulle kaste ut Rygh, mistet huseieren også 4000 kroner i måneden i leieinntekter.

– Men det er ikke penger det står på, for David får disponere sin tidligere hybel gratis. Det handler om at David ikke har tak over hodet. Han har ikke noen steder å bo, sier Norling.

– David er en rolig kar som ikke gjør en flue fortred, og gjør det han blir bedt om. Jeg kan ikke forstå at han kan være til last for noen.

David Rygh og Thor Norling

Huseier Thor Norling skjønner at David Rygh elsker bikkjene sine, og lar dyrene være på den gamle boligen

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Heller hund enn bolig

Rygh følger med på Finn og i avisene, har vært på Nav og sjekket, og har fått søstrene sine til å sende ham tekstmeldinger om boliger som kan være interessante. Men alle stedene han har ringt til, har sagt at de ikke ønsker å ha hunder i huset.

Terje Madsen

– Vi har muligheten til å hjelpe dem som må flytte fra boligen sin. Det gjør vi etter at de har sendt inn en søknad om kommunal bolig, sier eiendomssjef Terje Madsen.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

De to hundene til Rygh har fremdeles tilhold i den gamle hybelen, og det får han aksept for at huseier Norling. Han har selv hund, og skjønner hvor viktige de er for Rygh.

– Jeg lever for bikkjene mine, og uten dem hadde det vært kjedelig å leve.

Hunde-restriksjoner i kommunale boliger

Men å få med seg kjæledyr i en kommunal bolig er ikke bare bare.

– Normalt er det restriksjoner på å ha med seg hund i kommunale boliger, sier eiendomssjef Terje Madsen i Porsgrunn kommune. Han legger til:

– Men det finnes mulighet for å søke om hundehold, så det er ikke helt umulig.

Til info: Porsgrunn har en venteliste på omtrent 100 personer på kommunale boliger.

 • Kjørte båt med promille

  En mann fra Kragerø er i Nedre Telemark tingrett dømt til 21 dager fengsel for å ha ført motorbåt mens han var påvirket av alkohol. Straffen er betinget. Mannen mister båtførerbeviset i ett år, og må betale saksomkostninger på 5000 kroner.

 • Flere hører på lokalradio

  I 2017 fikk lokalradioene i Telemark og tre andre fylker mellom 10 og 15 prosent flere lyttere. Samtidig har den totale radiobruken gått ned, og NRK har tapt lyttere i alle regioner.

  DAB-radio
  Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK
 • Advarer mot å fjerne snøen selv

  Advarselen kommer fra Ottar Renholdt i Skagerak Energi. Snø og is har klumpet seg på strømkabler mange steder i fylket, og noen steder har tyngden fått ledningene til å bøye seg helt ned til bakken. Renholdt ber folk heller ringe og melde fra.

  Ligg unna farlige ledninger
  Foto: Eidsiva
 • Truet nabo med kniv

  Politiet har arrestert en mann fra Skien fordi han truet en nabo på Moflata med kniv. Naboen ble ikke skadet, men selvfølgelig svært redd. Operasjonsleder i politiet Vidar Aaltvedt forteller at de rykket ut straks de fikk melding. Da fant de mannen i sin egen leilighet med en kniv i hver hånd. Han er nå tatt hånd om.