NRK Meny
Normal

Både partilederen og ordføreren gir seg

Ordfører Karianne S. Reiten og partileder Svein Kolloen tar ikke gjenvalg til sine verv i Drangedal Arbeiderparti.

Karianne S. Reiten

De interne stridighetene i Drangedal arbeiderparti gjør at Karianne Sydtveit Reiten ikke tar en ny periode som ordfører.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Arbeiderpartiet i Drangedal har de siste årene vært preget av interne stridigheter. Nå trekker sittende ordfører Karianne S. Reiten seg fra nominasjonslista, og partileder Svein Kolloen går av ved neste årsmøte.

Belastning for familien

– Slik som situasjonen nå har blitt rundt nominasjonsprosessen til Drangedal Arbeiderparti, og den belastning dette medfører meg og min familie, har jeg besluttet å trekke mitt kandidatur som ordførerkandidat for Drangedal Arbeiderparti, skriver Reiten i en pressemelding.

Les også: Politisk strid i Drangedal

– Det er leit

Reiten sier til NRK at hun har en god følelse i magen etter beslutningen.

– Det er godt å ha "landa". Denne saken har vært en stor belastning for meg og familien de siste ukene, så det er godt å ha tatt en beslutning.

Hun synes allikevel det er leit at ting har blitt som det har blitt.

– Men jeg er også menneskelig. Og det er viktigere ting enn politikk i livet mitt, sier Reiten.

Store konflikter i arbeiderpartiet i Drangedal.

– Løgn og fanterier

Hun legger ikke skjul på at det har vært interne stridigheter i arbeiderpartiet i Drangedal i lang tid, men at det var enighet om å holde uenighetene internt. Hun mener hennes motpart som ordførerkandidat, Magnus Straume, ikke har tatt hensyn til dette, og kjørt sin kampanje i full offentlighet.

– Når motparten min velger en helt annen strategi, og sprer det jeg anser som løgn og fanterier i media, har jeg problemer med å forholde meg til dette, sier Reiten.

Hun påpeker at det også har vært vanskelig for folk rundt henne.

– Synd at Reiten trekker seg

Magnus Straume synes det er synd at Reiten nå trekker seg som

Magnus Straume og Karianne Sydtveit Reiten

Magnus Straume mener han ikke er årsaken til problemene i Drangedal arbeiderparti.

Foto: NRK

ordførerkandidat. Han kjenner seg ikke igjen i at han skal ha drevet med løgn og fanteri. Han skulle ønske han og Reiten kunne ordne opp seg imellom.

– Jeg har bedt om et møte med Reiten, men får ikke lov til å møte henne uten at partileder Svein Kolloen er til stede. Det gjør situasjonen veldig vanskelig.

Straume skjønner ikke hva uenigheten går ut på.

– Reiten har gått på noen politiske nederlag der jeg har vunnet fram, men at det aleine er årsaken tror jeg ikke.

Reagerer på ultimatum

Reiten stilte et ultimatum under nominasjonsprosessen, at Straume ikke skulle stå på lista dersom hun skulle være ordførerkandidat. Det reagerer Straume på.

– Jeg har bedt om å få gjøre en jobb i politikken i Drangedal. Jeg har aldri bedt om en topplass på lista, men har vært den største stemmesankeren de siste to valgene, så jeg reagerer på at Reiten ikke ville ha meg på lista, sier Straume.

– Partilederen må gå

Straume tar ikke ansvar for at ordfører Reiten nå trekker seg, og mener partileder Svein Kolloen har hatt en finger med i det interne spillet. Han tror ikke det vil bli ro i Drangedal arbeiderparti før partilederen går av.

– Ansvaret ligger hos partiledelsen. Og for å få ro i partiet framover må Svein Kolloen gå av. Jeg tror det er viktigere enn at Reiten trekker seg, sier Straume.

Partilederen går av

Partileder Svein Kolloen sier til NRK at han kommer til å gi seg som partileder i Drangedal arbeiderparti ved neste årsmøte, men at dette ikke har noe med de interne stridighetene å gjøre.

– Jeg er 71 år og pensjonist, så nå er tiden inne. Det har jeg signalisert for lenge side, sier Kolloen.

Han sier videre at Magnus Straume får stå for sine egne uttalelser.

– Det jeg vil si er at en enstemmig nominasjonskomite bestemte at Straume ikke skulle stå på lista. Jeg har ikke hatt noen ting med nominasjonskomiteen sitt arbeid å gjøre, sier Kolloen.

Fylkeslaget har meklet

Han sier at det ikke er noen hemmelighet at samarbeidet mellom Straume og Reiten har vært svært dårlig den siste perioden.

– Vi har hatt vår fylkessekretær inne til å mekle mellom oss tre flere ganger, men det har det ikke kommer noe godt ut av.

Han er heller ikke overrasket over at Magnus Straume har valgt å drive sin kampanje gjennom mediene.

– At han fremmer sitt sy gjennom pressen er en kjent sak, sier Kolloen.

Skadelig for partiet

Kolloen er klokkeklar på at stridighetene er svært skadelige for partiet.

– Uro er ingen tjent med.

Han har ingen god løsning på hvordan man skal kunne klare å skape ro i partiet igjen.

– Den som visste det. Vi har forsøkt å skape ro, men det blir ikke ro, avslutter Kolloen.