NRK Meny
Normal

Kåret til et av verdens beste bryggerier

Lindheim Ølkompani på Gvarv er rangert som det femte beste nye bryggeriet i verden i fjor. – Det kom brått på, sier driveren.

Lindheim ølbryggeri

Ingeborg Lindheim og Eivin Eilertsen er to av mange ølbønder som satser stort rundt om i landet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er et av verdens største øl-nettsteder, RateBeer, som står bak kåringen, skriver Dagens Næringsliv.

Listen omtales som et uoffisielt VM i ølbrygging. Ingeborg Lindheim, en av driverne av Lindheim Ølkompani, sier det betyr mye å få en slik anerkjennelse.

– Det er veldig gøy. Det kom brått på. Jeg hadde ikke en anelse om at vi var vurdert en gang, så det var veldig uventet, sier hun til NRK.

– Den nye stjernen

Lindheim ølbryggeri

Det ferske ølet som produseres har fine farger.

Foto: Anne Lognvik / NRK

RateBeer beskriver Lindheim Ølkompani som «The new star on the Norwegian beer scene, exploding out of nowhere». Lindheim tror samarbeidet med aktører i utlandet er bakgrunnen for at øl-nettstedet har plukket opp det lille bryggeriet fra Gvarv.

– Vi startet å samarbeide med et bryggeri i San Diego, som hjalp oss å komme i gang. I tillegg har vi samarbeidet ganske mye med han som kom på 1. plass på denne lista, og han holder til i Barcelona. I tillegg har vi sendt øl til Danmark og Amsterdam, forteller Lindheim, som presiserer at nettverk har mye å si.

– Det har det, og folk er veldig flinke til å dra hverandre opp i dette miljøet. Så vi har nok en del å takke.

Les også: Får tre nye ølbryggerier i 2015

Les også: Ølbrygging – den nye folkehobbyen

Se video fra NRKs besøk på gården:

Stadig flere vil bli ølbønder her til lands

Eksperimenterer

Ingeborg er usikker på hva kåringen vil ha å si for Lindheim Ølkompani, men hun håper den vil gi positive ringvirkninger.

– Jeg tror at folk i fremtiden kanskje vil forbinde Lindheim med noe positivt. Vi har ikke et kjempestort volum sammenlignet med mange andre bryggerier i Norge. Nå har vi to arbeidsplasser her på Lindheim. Klarer vi å få det til å gå rundt, er vi glad for det.

Sitter du nå og lurer på hva som er hemmeligheten bak ølet til Lindheim Ølkompani? Ingeborg vil ikke røpe stort, men avslører allikevel noe:

– Vi har blant annet begynt å eksperimentere med spontangjæring, og det er det ikke så mange som driver med. Også lagrer vi ølet på tønner og bruker egen frukt. Det kan være noe av grunnen til at vi skiller oss ut, avslutter hun.

Les også: Ser potensial for mer norsk malt til ølbrygging

Les også: Så lett lager du ditt eget øl