NRK Meny
Normal

200-åring kan veltes av nye tollregler

200 år gammel musikkbutikk frykter regjeringens forslag om nye tollregler. – Vi vil få kjempeproblemer hvis grensen for moms- og tollfri netthandel fra utlandet økes. Med en slik ordning er vi sjanseløse, sier driveren av musikksenter.

Stein Helland

Stein Helland og familien har drevet musikkbutikk i snart 200 år. Men nye tollregler kan ødelegge for videre drift.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Helland musikksenter har drevet i Telemark i 200 år, men forslaget fra regjeringen får driveren til å skjelve i buksene.

– Det er varer i denne prisklassen vi lever av. Vi tjener ikke mye penger på de store, dyre tingene. Det er gitarstrenger og annet tilbehør vi har noe igjen for å selge, sier Stein Helland.

Helland musikksenter i Skien sentrum selger gitarer, fioliner, og annet musikkutstyr. Regjeringen har foreslått å øke grensen for moms- og tollfri netthandel fra utlandet, slik at det blir mulig å kjøpe varer for opptil 500 kroner uten å betale avgift for det.

Høyere priser

NHO reagerer på forslaget. Det samme gjør Komplett.no som varsler at de vil flytte mye av virksomheten til Sverige hvis regjeringens forslag blir vedtatt.

Les også:

– Våre priser blir 25 prosent høyere enn alle våre konkurrenter i utlandet. Dermed får vi en veldig utfordrende situasjon. Det blir nærmest umulig å konkurrere, sier Helland.

Han er frustrert over regjeringens forslag, og klarer ikke forstå hva som er hensikten.

Ukulele

En ukulele koster rundt 500 kroner. En slik vare vil nettbutikker i utlandet kunne selge 25 prosent billigere enn butikker i Norge.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Hvis bedrifter i utlandet skal kunne selge ting for opptil 500 kroner momsfritt til folk i Norge, bør vi også få lov til å selge momsfrie varer for opptil 500 kroner. Hvis ikke blir dette veldig urettferdig.

Han tror flere bedrifter vil få problemer hvis forslaget blir vedtatt, og spesielt de som baserer seg på nettsalg.

gitarstrenger

Gitarstrenger er populært hos Helland musikksenter. Frykten er at folk i tiden fremover vil kjøpe også dette fra utlandet.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Norge går glipp av skatt, og norske bedrifter vil få problemer. Jeg klarer ikke forstå hvorfor regjeringen kan komme med noe slikt. Dette kan i verste fall bety slutten for oss, sier Stein Helland.

Ungdom handler på nett

Musikkbutikken har selvsagt egen nettbutikk. Men mange kunder velger fortsatt å handle over disk. Men mye av overskuddet hentes fra salg av gitarstrenger og andre småting.

– Til og med dyre gitarer kjøper folk på nettet fra utlandet. Konkurransen er allerede veldig tøff. Før ville folk høre, og prøve før de kjøpte et instrument, slik er det ikke lenger. Med et nytt regelverk vil det, til og med, bli vanskelig å få solgt gitarstrenger, sier Helland.