NRK Meny
Normal

200 fritidsleiligheter kan ha brutt utleieplikten

Nå vurderer Vinje kommune å ilegge eierne tvangsbøter.

Hytter i Rauland

Eierne av hyttene i Vinje i Telemark er pålagt å stille leilighetene sine til disposisjon for utleie minst 70 prosent av året.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Eierne av hyttene i Vinje i Telemark er pålagt å stille leilighetene sine til disposisjon for utleie minst 70 prosent av året.

– Vi er 24 stykker som har kjøpt leilighet i Vinje. Vi ønsker å gå på ski, plukke bær og nyte naturen. Vi er ikke interessert i å diskutere dette med Vinje kommune og utbyggerne. Dette er vår fritidseiendom, sier Øystein Aas, som er talsmann for sameiet Fjellparadiset 1 på Rauland.

Nå må Øystein Aas legge bort bærplukkeren for å forklare Vinje kommune hvorfor 24 fritidseiendommer i Fjellparadiset 1 kun blir stilt til disposisjon for utleie i fire uker i året, og ikke i 70 prosent, slik kravet fremstår i reguleringsplanen. Men i prospektet fra utbygger Halvor Nerheim står det at utleieplikten er fire uker.

– De 70 prosentene er helt nytt for oss, så da må vi se på dette på nytt sammen med utbygger og Vinje kommune, sier Aas. Han vil ikke spekulere i om de kan ha blitt lurt av den som solgte leilighetene.

I dialog med kommunen

Utbygger Halvor Nerheim har ikke vært tilgjengelig på telefon i dag, men i en tekstmelding skriver Nerheim:

«Fjellparadiset og Rauland Eiendom har bygget salg og tilbakeleie-enheter. Disse er samlet sett i henhold til reguleringen. Saken er ferdig utredet med kommunen, og vi er i dialog med dem vedrørende fremtid for ordningen».

Plan og økonomisjef i Vinje kommune, Jan Myrekrok, sier Halvor Nerheim har misforstått.

Vi forholder oss til den enkelte reguleringsplan og det utleiekravet som ligger i den. Jeg er avventende til at vi kan se dette samlet, sier han.

– Betyr det at du reiser tvil om utleieplikten er oppfylt på eiendommen?

– Det stemmer.

– Mange bryter utleieplikten

Med 4.600 hytter er Vinje den fjerde største hyttekommunen i landet. I tillegg til reine utleiehytter har kommunen regulert inn 200 fritidseiendommer til utleie på den måten at eiendommene skal stå til disposisjon for en profesjonell utleier i minst 36 uker, eller 70 prosent av året. Vinje kommune har grunn til å tro at mange bryter utleieplikten, og nå ber kommunen eierne gjøre rede for praksisen.

– Vi har jo sett at det finnes noen som følger dette og leier ut nesten 70 prosent av året, til de som ikke leier ut i det hele tatt. Vi er kjent med at det har vært forskjellig praksis her, sier Myrekrok.

Hva er grunnen til at det er så viktig for Vinje kommune å ha såkalte "varme senger"?

– Reiselivsbransjen vår trenger overnattingsaktivitet. Å ha leiligheter eller hytter bundet opp i utleie deler av året har vært en måte å dekke den etterspørselen på.

Kommunen vurderer nå å skrive ut tvangsbøter til dem som bryter utleieplikten.