NRK Meny
Normal

Kan bli verdensmestre i kokkekunst

Ved hjelp av lår, knoke, blod og tarm skal de kjempe mot verdenseliten.

Går for gull

'Årets kokk' Ørjan Johannesen (t.v) og 'commis' Jimmy Øien går for gull i begge mesterskapene.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Ørjan Johannesen og hans kokkeassist, «commis», Jimmy Øien skal som eneste lag representere Norge i EM i mai. Da skal 20 deltakere kjempe om 12 plasser og muligheten til å være med i verdensmestersskapet «Bocuse d`Or» i Lyon i Frankrike.

– Vi står her til sammen i fem måneder i 9-10 timer hver dag, og vi satser på gull både i EM og VM, sier Jimmy Øien (21).

Han har gått mot strømmen og utdannet seg til kokk. Det er nå i ferd med å ta han til VM som commisen til Ørjan Johannesen som i 2013 ble kåret til Årets kokk.

Høyere status, færre søkere

Mot strømmen

Jimmy håper han kan inspirere andre til å søke restaurant- og matfag.

Foto: Susanne Flølo

I 2008 ble det utdannet 25 prosent flere kokker enn i dag.

– Jeg syntes det er utrolig rart at så få velger å gå matveien. Jeg mener, det finnes jo knapt en eneste TV-kanal som ikke daglig sender flere matlagingsprogrammer. Sånn sett har yrket høyere status enn noen sinne, så hvorfor folk ikke vil utdanne seg aner jeg virkelig ikke, sier Jimmy.

I løpet av sin korte karriere har han jobbet for prisbelønnede Odd Ivar Solvold på Smak i Sandefjord og vært et år på kulinarisk akademi i Oslo, og nå assisterer han altså «Årets kokk» i EM.

Læremester Ørjan lovpriser også det unge stjerneskuddet.

- Jimmy er en person som er veldig målbevisst og vet hvilken vei han vil gå. Han er hardtarbeidende og ikke minst glad i å lage mat, som naturligvis er veldig viktig i dette yrket. Han har stort talent i forhold til alderen sin og stor forståelse for smak og råvarenes egenskaper og hvordan man skal bruke disse riktig, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Driller gulrøtter

Ørjan og Jimmy bruker her en drill for å hule ut gulrøtter.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Lår, knoke, blod og tarm

– Ambisjonene er jo å selv stille i NM og «Bocuse d´Or» og naturligvis å utvikle meg ytterligere på alle mulige måter. Jeg håper å kunne være en inspirasjonskilde for rekrutteringen av unge kokker generellt, sier Jimmy.

I EM skal de produsere to hovedretter. En med kjøtt og en med sjømat.

– I kjøttkategorien har vi fått utdelt pattegris med lår, knoke, blod og tarm som utgangspunkt. Og på fiskesiden har vi sei, kamskjell og blåskjell. Så nå gjenstår det å jobbe seg rundt med garnityrer og farger og ikke minst hvordan fat vi skal bruke, forklarer Jimmy.

Ingen av de to virker bekymret over råvarene de har fått utdelt, og foreløpig er det rolig atmosfære i lokalet de har leid ved bussterminalen i Sandefjord. Her skal de totalt tilbringe 8-10 timer hver dag i fem måneder med forberedelser før de forhåpentligvis tar både EM- og VM-gullet hjem til Norge.

Garnityr

I løpet av forberedelsene blir det testet ut flere forskjellige alternative tilbehør.

Foto: Susanne Flølo / NRK