Kan bli slutt på gratispassering for elbil

SKIEN (NRK): Om et drøyt år kan det bli slutt på gratispasseringer for elbiler i bomringen i Grenland.

Elbil køprising Fjøsangervegen

Det er mange som kjøper elbil for å slippe å betale bompenger i bomringen i Grenland. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Allerede om et drøyt år kan det være slutt på gratiskjøring med elbil gjennom den nye bomringen i Grenland. Det kan komme nye regler fra 1. januar 2018.

Bilforhandlere i Grenland selger nå elbiler som aldri før, og gratis bompasseringer er en av grunnene til rekordsalget. Det bekrefter Tom Greve, som er daglig leder i Motorforum i Skien.

– Kanskje et sted mellom 50 og 100 prosent opp fra i fjor. Så det er veldig mange som ser for seg muligheten til å få seg en god bil som går ganske langt til en gunstig penge, og slippe å betale bompenger, sier Greve.

Han mener de som leverer elbiler har flaks med at det nå blir etablert en bomring i Grenland.

Foreslår bompenger for elbil

Men de som kjøper elbil på grunn av bomordningen kan risikere å bli skuffa. Neste år kan nemlig bli det siste året hvor staten krever gratis bompasseringer for elbiler.

Lars Aksnes i Vegdirektoratet

Lars Aksnes tror lokale myndigheter kan få bestemme taksten i bomringer,

Foto: Trond Vestre / NRK

Direktør Lars Aksnes i Vegdirektoratet bekrefter at det kan komme endringer fra 1. januar 2018, i forbindelse med en ny Nasjonal Transportplan.

– Den gjelder fra 2018–2029. I tillegg så er det en revidert avtale som Oslopakke 3 har inngått mellom staten og Oslo og Akershus der det er foreslått at man skal betale en elbiltakst fra 1. januar 2018.

Aksnes tror at lokale myndigheter kan få bestemme hvilke takster det skal være i de enkelte bypakkene.

Vanskelig å spå fremtiden

Uansett vil ikke fylkesordfører Sven Tore Løkslid komme med noen garantier – om hvor lenge elbilene kan kjøre gratis i bomringen i Grenland.

Sven Tore Løkslid

Sven Tore Løkslid sier det blir stilt krav og føringer til biltrafikken.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er vanskelig å spå noe om dette nå. Vi er midt inne i en NTP-prosess der det helt sikkert blir stilt noen krav og lagt noen føringer. Det er noen krav for å få ned biltrafikken, så dette må ses i en sammenheng. Men vi skal være lydhøre for det staten sier til oss og må følge det som Stortinget vedtar, sier Løkslid.

Tom Greve i Motorforum sier at det for tida er mange kunder som spør om gratisordningen.

– Vi vet jo ikke det. Men kan bare støtte oss til de politiske linjene blir lagt i Norge, enten det er lokalt eller sentralt. Det er bare å sette seg ned å regne på hva du vil spare på å kjøre elbil. Det blir nok ikke gratis i all fremtid, men jeg tror det blir en vesentlig prisforskjell i forhold til fossilt drevne biler, sier Greve.