NRK Meny
Normal

Kan bli lang streik med opptrapping

Leder av Utdanningsforbundet i Telemark, Harald Johansen, sier til NRK at de både er forberedt på at lærerstreiken kan vare lenge og at den kan trappes opp. 5500 lærere i Norge går ut i streik fra mandag av.

Demonstrasjon Skien - Harald Johansen

Harald Johansen, leder av Utdanningsforbundet i Telemark, sier at det kan bli en lang streik dersom KS ikke møter kravene fra lærerne.

Foto: Anne Lognvik / NRK

En streik er ikke ønskelig, for det vil alltid ramme en tredjeperson. Men nå følte vi at grensa var nådd, sier Johansen om bakgrunnen for streiken - at KS ikke møter kravene fra lærernes fagforening.

Mange streikelærere i Telemark

Nasjonalt betyr det at 5500 lærere fordelt på 132 skoler blir tatt ut i streik. I Telemark, Johansens fylke, er det nær 400 lærere på elleve skoler som vil streike - åtte ungdomsskoler og tre videregående skoler.

Telemark har altså en stor del av de 5500 streikelærerne som er tatt ut nasjonalt.

– Det er slik fordi vi har en stor befolkningskonsentrasjon i Skien og Porsgrunn, og vi synes det er fornuftig å samordne litt i streikeuttaket slik at de omfatter begge de store bykommunene, forklarer Johansen.

Og han slår fast:

– For de skolene som er tatt ut i streik, betyr det at det ikke blir skole.

Forberedt på lang streik

Utdanningsforbundet er den dominerende lærerorganisasjonen, så disse skolene vil ikke kunne ha en ordinær virksomhet fra oppstart, sier lederen for Utdanningsforbundet i Telemark.

– Vi har funnet det riktig at lærerne tas ut i streik allerede fra planleggingsdagene, fordi dette rammer arbeidsgiver litt direkte ved at lærerne ikke kan foreta den planleggingen som de skal. Derfor er uttaket varslet allerede fra mandag.

– Det er ikke godt å si hvor lenge den vil vare. Foreløpig er det ikke kommet noen signaler fra KS om at de vil gi noe i konflikten. Det må komme slike signaler hvis vi skal komme i mål. Vi er forberedt på å ta en lang streik, og å trappe den opp, sier Johansen.

Elleve skoler i Telemark

22 kommuner og 18 fylkeskommuner blir berørt fra mandag. I Telemark er dette skolene som blir berørt:

 • Gimsøy skole
 • Gjerpen ungdomsskole
 • Kongerød ungdomsskole
 • Menstad ungdomsskole
 • Hjalmar Johansen videregående skole
 • Skien videregående skole
 • Heistadskolene avdeling ungdom
 • Kjølnes ungdsomsskole
 • Stridsklev ungdomsskole
 • Tveten ungdomsskole
 • Porsgrunn videregående skole

Skåner de yngste elevene

For å skåne de yngste elevene er det hittil bare lærere i ungdomsskolen og videregående skole som er tatt ut i streik.

– Vi ønsker å skjerme de yngste barna så lenge som mulig, sier nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet, til VG.

– Det er klart at vi først og fremst er ute etter å ramme arbeidsgiver, og det kan derfor være klokt å starte med ungdomsskolene og videregående i første omgang, sier han.

 • Vogntog veltet på Notodden

  En trailer har veltet på Europavei 134 ved Bamlesletta på Notodden i Telemark. Vogntoget har kjørt i grøfta og tippet på siden, melder politiet i Telemark. Det er redusert fremkommelighet på strekningen Seljord - Notodden på grunn av berging.

 • Veldig glatt

  Politiet har fått meldinger om at det skal være svært glatt på flere sideveier. Flere melder om mindre trafikkuhell og om kjøretøy som står fast.

  Glatte veier
  Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK
 • Kjørt til sjekk etter ulykke

  To kvinner i slutten av tenåra har blir kjørt til sykehuset for en sjekk etter en ulykke ved Voldskrysset i Skien, melder politiet. Personbilen kjørte av vegen og inn i en lyktestolpe.