Kan bli hugget opp der det ligger

Et bergingsselskap er i gang med å planlegge hvordan skipet "Full City" skal fjernes.

Full City grunnstøtte
Foto: Phillip Hofgaard / NRK

Bukser og Berging har ansvaret for å fjerne skipet "Full City" som havarerte utenfor Langsundskysten sist fredag.

Operasjonsleder i selskapet, Vetle Sverdrup, sier de nå ser på to alternativer for å fjerne skipet.

Les også: - Kystverket vil ikke samarbeide

Les også: Dramatisk lydopptak fra "Full City"

- Ingen enkel oppgave

- Det raskeste og letteste er å flyte av skipet ved å tilføre skipet mer oppdrift. Et mer komplisert alternativ går på å hugge opp skipet slik det ligger, sier Sverdrup.

Om skipet skal fjernes ved å tilføre mer oppdrift, må skroget og skadene repareres og lappes slik at båten ikke vil ta inn vann. Dette er ingen enkel oppgave siden båten er hardt skadet, sier Sverdrup.

- Det er mye skader i bunnen og det står ganske tørt, så det er betydelig med slepebåter som må til for å trekke skipet. Vi vet ikke om skroget tåler det, sier han.

Tidligst hugges i 2010

Det andre alternativet er å hugge opp skipet der det ligger. Dette er en komplisert operasjon hvor skipet enten må deles i noen store biter for så å lage oppdrift slik at delene kan slepes bort på vannet, eller så må båten deles i mange små biter og lempes over på andre båter som frakter det inn til land.

Selv om Sverdrup tror det blir vanskelig å slepe hele Full City inn til land, er det denne løsningen de foreløpig jobber med. Og skulle det vise seg at skroget vil tåle påkjenningen kan vraket bli fjernet allerede i høst.

Skipet kan tidligst hugges opp der det ligger våren 2010.

LES ALT OM OLJEKATASTROFEN I LANGESUND