NRK Meny
Normal

– Jeg tror det kan bli en ny trend

SKIEN (NRK): Hoels Hagesenter er de første i distriktet som har tatt inn store bonsai-lignende trær i sitt sortiment. Daglig leder Stian Olsen har stor tro på at dette kan bli den nye hagetrenden.

Steinar Olsen, daglig leder Hoels hagesenter.

Steinar Olsen, daglig leder på Hoels Gartneri. – Jeg tror dette kan bli en ny trend. De er fine å se på, enkle og vedlikeholde, det liker folk.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Snøen har smeltet og folk er ute i hagene sine. Det er et klart tegn på at våren har kommet. Olsen sier at de ville ha noe helt særegent for årets sesong.

Formklippet furu.

Et av de trærne Olsen har plukket ut til sitt sortiment.

Foto: Jonas Siversen Fossing / NRK

– Utgangspunktet var å finne noe som er helt spesielt, men som samtidig har den samme hardførheten som de gode gamle plantene. Du kan plante disse nesten hvor som helst, og de tåler det harde norske klimaet.

Lekre trær som er formet over lang tid, de største strekker seg to og en halv meter over bakken, mens de minste måler 30 centimeter. De kan ligne litt på den japanske typen bonsaitrær. Spørsmålet er om det er for alle.

– Liker du hage og har lyst på noe som ser veldig bra ut, så er disse bra. Det er på en måte plantenes Rolls-Royce, sier Olsen.

Hagens midtpunkt

Aleksander Olafsen, Utegartner

Utegartner hos Hoels Hagesenter, Aleksander Olafsen tror de nye trærne kan bli en stor suksess.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Trærne er hentet fra Belgia, og de dyreste koster 8000 kroner, mens de minste koster rundt 900 kroner. Aleksander Olafsen som er utegartner på Hoels hagesenter har stor tro på de nye plantene.

– Jeg tror dette kan bli en slager blant folk som liker hagen sin. De gjør seg jo veldig godt. De blir på en måte hagens midtpunkt.

– Er det mye vedlikehold på disse trærne?

– De fleste her er veldig greie å ha med å gjøre. Det er en god størrelse på dem, så de klarer seg nogenlunde selv. Likevel er det er viktig å vanne dem godt i starten, og gi dem god næringsrik jord. De skal jo ha mat de også, sier Olafsen og smiler.

Flotte planter

Dagny Steinmoen

Dagny Steinmoen syntes trærne var stilige.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Dagny Steinmoen er på utkikk etter planter hun kan ha på terrassen, men er ute etter noe annet en disse trærne.

– Vi har ikke hage lenger, så da ser vi på litt enklere ting. Men for all del, de var utrolig flotte. Jeg tror dette absolutt kan falle i smak hos folk som vil ha noe fint og spesielt i hagen sin, sier Steinmoen.

 • E134 over Haukelifjell er open

  E134 på strekninga mellom Vågslidtunnelen og Liamyrane på Haukelifjell er open for trafikk etter uvêr.

 • Innbrot i hytte i Tinn

  Det har vore innbrot og tjuveri i ei hytte i Blefjell hyttegrend i Tinn. Det er stole diverse verktøy. Innbrotet har skjedd i løpet av den siste veka, ifølgje politiet.

 • Flere flytter til Bø

  Bø er den kommunen i Telemark som har størst befolkningsvekst. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå for tredje kvartal. Bø har en befolkningsvekst på nesten fire prosent, dette er langt over landsgjennomsnittet.

 • Uvær på fjellet

  Det er kolonnekjøring på E134 over Haukelifjell på grunn av dårlig vær. Samtidig er riksvei 7 over Hardangervidda stengt for personbiler.