NRK Meny
Normal

Kamp om studentene

Høgskolen i Telemark er blant skolene som satser på markedsføring i sosiale medier. Konkurransen om nye studenter blir stadig hardere.

Høgskoler og universitet bruker sosiale medier for å friste potensielle studenter. Høgskolen i Telemark er fornøyd med responsen på sin markedsføringskampanje.

Høgskolen i Telemark mener markedsføringskampanjen på nettsidene og sosiale medier har vært vellykket.

– Ungdomskullene går nedover, så det blir færre studenter å ta av. Og det er hardere konkurranse både mellom skoler i Norge og i utlandet.

Det sier markeds- og kommunikasjonssjef Anette Espeli ved Høgskolen i Telemark.

15. april er søknadsfrist for høyere utdanning og skolen i Telemark er blant mange som forsøker å friste potensielle nye studenter.

"Alt som venter på deg"

Anette Espeli

Anette Espeli og Høgskolen i Telemark merker økt interesse for studiene. Hun mener årsaken er en vellykket kampanje på nettsidene og i sosiale medier.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Høgskolen i Telemark kjører kampanjen "Alt som venter på deg" på nettsidene og i sosiale medier.

– Hovedbudskapet er forventningene til det å studere. Det er ikke bare selve studiet som er viktig, men også den reisen det er å være student. Det handler både om å gå på skole og livet rundt, sier Espeli.

Skolen har brukt et reklamebyrå til finne ut hva det bør legges vekt på for å lokke til seg flere søkere. Så langt ser det ut til at kampanjen fungerer.

– Vi har 15 prosent flere unike bruker på søkersidene våre så langt i år, sammenlignet med samme periode i fjor, sier Espeli.

Merker presset

Christoffer Ramsvig Thambirajah

Christoffer Ramsvig Thambirajah har merket seg at høgskoler og universitet reklamerer for seg selv i sosiale medier.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Christoffer Ramsvig Thambirajah er avgangselev ved Porsgrunn videregående skole.

Han har merket at høgskoler og universitet har blitt hissigere på å reklamere på nettet.

– Etter hvert som vi begynte i andre og tredjeklasse, merket vi økt press. Det var blant annet reklame på Facebook.

Ramsvig Thambirajah hadde tidlig pekt ut hvilken skole han skulle gå på. Han søker seg til Universitetet i Stavanger for å ta en mastergrad i informatikk.

I tillegg til å informasjon på nettet har han brukt skolens veiledere og lett etter informasjon på skolens nettsider.

Gråvær = søkervær

Anette Espeli

Markeds- og kommunikasjonssjef ved Høgskolen i Telemark, Anette Espeli, ønsker seg noen gråværsdager fram til 15. april.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Anette Espeli sjekker markedsandelene og foreløpig søkerresultatet hver dag. Hun tror til og med været påvirker når folk søker.

– For noen uker siden så vi at det var færre som hadde søkt enn forventet. Det var etter en helg med nydelig vårvær. Da tror jeg folk er ute og har et annet fokus, mens hvis det regner sitter folk inne foran skjermen. Så jeg tror det kan være greit med noen regnværsdager nå, ler hun.

Høgskoler og universitet har brukt mye penger på å reklamere for seg selv, for å få studenter til å velge nettopp deres skole.
Blokk: Anslag jente, kort sync. (vanskelig å velge) klikker på reklame, mange forskjellige skoler-slutter med HIT, overgang til markedsdama som sier det er nødvendig. Deretter Dal Eide som advarer og oppfordring til mer rådgivning, slutter med rådgiveren.
--
Det er alvorets øyeblikk for mange avgangselever. Nå skal de stake ut retningen videre. Gode råd trengs.
-- 
De 9 største utdanningsinstitusjonene brukte, i følge Aftenposten over 40 millioner kroner på reklame i fjor for å skille seg ut og bli lagt merke til. Høgskolen i Telemark har brukt 2 millioner på sin kampanje.
--
Men når innpakningen blir så viktig, frykter utdanningspolitikeren at grunnen til å studere kommer i bakgrunnen.
--
Hun mener utviklinga gjør at det blir enda viktigere å hjelpe elever til å ta et valg.
--

2013: Vanskelig å velge for avgangselever ved videregående skoler

 • Beholder alle togstopp

  Tog på Sørlandsbanen skal fremdeles stoppe i Bø, Nordagutu, Lunde, Drangedal og Neslandsvatn også etter 2020. Det sier Frps Bård Hoksrud. Det var i forbindelse med at Sørlandsbanen skal konkurranseutsettes at spørsmålet om færre stopp i Telemark kom opp.

  Fotokonkurranse "Bevegelse" DEL 9
  Foto: Øistein Eriksen
 • E134 åpen igjen

  Et utenlandsk vogntog har sperret veien i Røldal. Nå er det fjernet, forteller Espen Vågslid

  Vogntog sperra E134 i Røldal
  Foto: Espen Vågslid
 • Porsgrunn Pirates vant sølv

  Porsgrunn Pirates Rugby Klubb tapte laurdagens NM finale mot Stavanger Storm. Gutane frå Grenland smakte på gull, men reiste heim med sølv. Stavanger Storm vant kampen 48-24, og kan krone seg sjølv som Norges beste rugby league klubb.

  Porsgrunn Rugby NM Finale i Kristiansand
  Foto: Karl-Fredrik Velle
 • Gjenganger fengsles

  Politiet vil be om at en mann på 25 år varetektsfengsles i fire uker på grunn av gjentagelsesfare. Han har 27 uoppgjorte saker med rettsvesenet, blant annet grovt tyveri, bruk og besittelse av narkotika og kjøring i ruset tilstand.