NRK Meny
Normal

Vil stoppe psykisk syke kriminelle

– Justisminister Per-Willy Amundsen ønsker å innføre en lovendring som skal gjøre det lettere å dømme kriminelle til tvungent psykisk helsevern enn i dag.

Pågripelse i baren Jimmys Tollboden

SKIEN: Pågripelse i baren til utestedet Jimmys Tollboden. Mannen som pågripes er en gjenganger for politiet, og er for syk til å sone i fengsel.

Foto: Jimmys Tollboden

Lovendringen er ment å skulle rette opp i situasjoner hvor man har kriminelle som blir regnet som for syke til å sone i vanlig fengsel, men som ikke kan bli dømt til tvungent psykisk helsevern.

Per-Willy Amundsen

Justisminister Per-Willy Amundsen vil gjøre det lettere å dømme psykisk syke som er notorisk kriminelle til tvunget psykisk helsevern.

Foto: Roald Marker / NRK

– Med denne lovendringen så vil det settes opp et krav om at man er psykisk syk, og hvis man da vurderes til å ikke være i stand til å sone, så vil man vurdere tvungent psykisk helsevern. Det vil være aktuelt hvis personen anses som en fare for samfunnet eller seg selv, sier Amundsen.

Store problemer med gjengangere

I Skien er dette en kjent problemstilling, mange butikkeiere i sentrum har lenge slitt med en gjenganger som er for syk til å settes i fengsel.

Daglig leder ved utestedet Jimmys Tollboden, Daniel Christensen, er fortvila etter fire innbrudd fra samme gjerningsperson, mellom mai og september i år.

Daniel Christensen

FORTVILA: Daglig leder ved utestedet Jimmys Tollboden, Daniel Christensen, er fortvila etter fire innbrudd fra samme gjerningsperson.

Foto: NRK

– Han vet nøyaktig hva han driver med når han bryter gjennom vinduet, ødelegger alarmsentralen vår, går så rolig til kassaskuffer og skaper der han vet det er verdisaker, sier Christensen.

Politiet har tatt innbruddstyven hver gang, men kan ikke holde på ham fordi han ikke er strafferettslig ansvarlig.

– Politiet i Telemark har gjort en fantastisk jobb, særlig etter andre eller tredje innbruddet hvor de var her på fem minutter og tok ham på fersk gjerning midt i baren. Hvis han er såpass syk at han ikke kan settes i fengsel, da må han få hjelp, og ikke bli satt ut igjen hvor han kan gjøre mer kriminalitet, sier Christensen.

Forstår frustrasjonen

– Jeg har stor forståelse for at personer som blir rammet av kriminalitet, og som ser lovbryteren går fri, opplever dette som veldig hardt, sier Amundsen.

Justisministeren sier han ikke kan kommentere enkeltsaker, men at han er opptatt av at de som utsettes for noe kriminelt skal oppleve rettferdighet.

– Borgerne har krav på vern, og samfunnet har som oppgave å ivareta borgernes sikkerhet, og da handler det om at vi ikke har situasjoner hvor folk som regnes som farlige går løse.

Blir det gjort noe nå innenfor helsevesenet så de skal ha kapasitet til å ta imot slike personer?

– Ja, her har vi hatt et godt samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet, og vi har funnet frem til gode løsninger, så vi skal være i stand til å håndtere dette.