NRK Meny
Normal

Juryen: – «Sputnik» er symbolet på folkelighet i Norge

Knut «Sputnik» Storbukås fra Drangedal beskrives som et enestående fenomen i norsk musikkliv, og er elsket av et stort publikum. I kveld fikk han fylkeskulturprisen i Telemark.

«Sputnik» får utmerkelsen for sin innsats for kulturlivet lokalt og nasjonalt gjennom 55 år som artist.

– Dette hadde jeg aldri ventet, dette var veldig overraskende, sier en meget glad prisvinner til NRK.no

Musikken hans har røtter både i bedehus og dansefester, og forteller om vanlige folks drømmer og lengsler. Gjennom hele sin karriere har han vært en tydelig stemme fra kulturfylket Telemark

Juryens begrunnelse for at «Sputnik» får prisen

Av juryen blir artisten fra Drangedal i Telemark beskrevet som selve symbolet på folkelighet i Norge.

– Jeg kunne ikke skrevet det bedre selv, ler Storbukås.

Sputnik fyller 70 år 23.04.13. Han ønsker ikke å gi seg med musikken.

Skal feire med to glass rødvin

71-åringen er for tiden i Thailand hvor han og kona Vivian bidrar med hjelpearbeid ved barnehjemmet Ban JingJai i Pattaya. Per i dag bor det 66 barn barn i alderen fem måneder til 17 år på hjemmet.

I Thailand får ikke slike barnehjem offentlig støtte, og arbeidet drives i samarbeid med blant annet sjømannskirken i området.

– Det blir ingen større feiring i kveld. Nå har vi vært på badestranden i hele dag i 30 grader, så nå er vi trøtte. I morgen kveld kan jeg feire prisen. Da skal jeg ta meg to glass rødvin istedet for ett, flirer han.

Konsert i Bok og Blueshuset på Notodden

Prispenger trolig til barnehjemmet

Prisen er på 50.000 kroner, men artisten har ikke tenkt til å bruke pengene på seg selv.

Jeg må høre med kona mi Vivian hvor pengene skal gå. Kanskje de skal gå til barnehjemmet her nede.

– Du skal ikke bruke pengene på deg selv?

– Nei, jeg har sokker, truser og skjorter, så jeg trenger ikke noe mer.

«Sputnik» er fortsatt en av Telemarks mest kjente musikere nasjonalt, og spiller stadig konserter for unge og gamle Norge rundt.

  • Påførte kraniebrudd med hammer

    En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

  • Scoret 32 mål - linkes til Odd

    Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.

  • Laster Twitter-innhold
  • Kvalifisering for Notodden

    Notodden gjorde jobben borte mot Byåsen med 0–1 seier, men dessverre for Notodden vant Nest-Sotra borte mot Hønefoss. Dermed ble det 2. plass og kvalifiseringsspill om opprykk for Notodden. I den kampen møter de Raufoss, som kom på 2. plass i sin avdeling.