NRK Meny
Normal

Jukser på førerprøven

Ørepropper med kommunikasjon til mobiltelefon, og teknisk utstyr festet i knapphull eller briller er noen av metodene som brukes for å jukse seg til sertifikat. I Skien har trafikkstasjonen anmeldt flere tilfeller av grov juks.

Teoriprøve

- Mange jukser på førerprøven, sier lederen på Skien trafikkstasjon Vibeke Delesand Blikra.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Det er dessverre mye juks, og nå anmelder vi alle de grove tilfellene, sier leder ved trafikkstasjonen i Skien Vibeke Delesand Blikra til TA.

Mange bruker bluetooth i øret og mobiltelefon. Skien trafikkstasjon har anmeldt flere for bruk av slikt utstyr. Så langt er ni juksere tatt ved stasjonen i år, mens 15 personer ble avslørt i fjor.

Teknisk utstyr

– Kandidatene bruker hodetelefoner under prøvene, og selv om vi bruker veldig små hodetelefoner, klarer de å skjule bluetooth-utstyret. Det er også noen som bruker teknisk utstyr som kan festes i knapphull og briller, sier Blikra.

Les også:

Hjelpere utenfor lokalet hører spørsmålene som blir lest opp, og gir kandidatene de rette svarene. Ansatte ved Skien trafikkstasjon går derfor runder i nærområdene for å se etter folk som hjelper kandidatene, skriver TA.

Nå har trafikkstasjonen sett seg nødt til å installere videoovervåkningsutstyr for å bli kvitt juksingen.

– Vi tok juksere før også, men med det nye utstyret avslører vi mer juks enn tidligere, sier Blikra ved Skien trafikkstasjon.

 • To mål av Tobias Lauritsen

  Odd-spiss Tobias Lauritsen ser ut til å ha funnet skåringsformen etter at han ble frisk av kyssesyken. Lauritsen skåret i kveld to mål da Odds reserver slo Fram Larvik i en treningskamp. Marius Bustgaard Larsen skåret det siste målet til Odd.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Utsetter åpning av Lilleelvkrysset

  Arbeidene ved Lilleelvkrysset i Porsgrunn vil ta lengre tid enn planlagt. Fylkesvei 32 ble stengt i mars i fjor og skulle etter planen bli åpnet igjen i juli. – Nå snakker vi om en åpning i september, sier prosjektleder Roar Gärtner til TA.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50