NRK Meny
Normal

Små, men søte og altfor tidlig modne

De norske jordbæra har bråmodnet i det varme været. Det byr på utfordringer for jordbærbøndene.

På åkeren hos Hans Kristian Bjørntvedt i Skien har jordbærene bråmodnet

– Jordbæra er som små aromatiske sukkertopper. Intens jordbærsmak med hint av fersken, sier Hans Kristian Bjørntvedt.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Bonde Hans Kristian Bjørntvedt i Skien har dyrka jordbær i nærmere 40 år. Han har aldri opplevd å høste så tidlig.

På gården plukka han de første bæra allerede 5. juni.

– Det er rekordtidlig. Med mye sol og varme så tidlig blir bæra på en måte trua til å modne altfor tidlig, sier Bjørntvedt.

– Aromatiske sukkertopper

Bonden garanterer for god smak på de bråmodne jordbærene.

Bonde Hans Kristian Bjørntvedt i Skien har dyrka jordbær i nærmere 40 år. Han har aldri opplevd å høste så tidlig.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Bonden skulle gjerne ønska seg en litt langsommere modning av bæra.

– Det hadde gitt en større avling om sommervarmen hadde kommet litt seinere, sier Bjørntvedt.

Han mener likevel at de bråmodne jordbæra smaker like godt og kanskje til og med bedre. Rådet han gir selvplukkerne er å ta de minste bæra til syltetøyet.

– De minste er gode til sylting, sier han og spiser et av de små knallrøde bæra.

Åkeren på Klyve er full av røde fristelser, og det kommer stadig folk som skal kjøpe ei kasse eller to.

– Korona-bæra er som små aromatiske sukkertopper. Intens jordbærsmak med hint av fersken, sier bonden.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

De norske jordbæra har bråmodnet i det varme været. Det byr på utfordringer for jordbærbøndene. Intervju med jordbærbonde i Skien i åkeren.

SE VIDEO: Hans Kristian Bjørntvedt mener jordbærene smaker til tross for at de er noe mindre enn vanlig.

Må spise jordbær nå

Mellom rader av jordbærplanter har den faste arbeidsgjengen fra Litauen kommet på plass i grevens tid.

– Det er alltid et dilemma når jeg skal be dem om å komme for å jobbe. Jordbær følger ikke noe fast dato. De følger været, sier Bjørntvedt.

Butikkene er allerede fulle av norske bær, men bonden er redd folk ikke oppdager de tidlige bæra.

– Folk er jo vant til å spise jordbær seinere på sommeren, men de må våkne nå om de skal sikre seg smaksopplevelser av norske jordbær. Venter de for lenge kan det være at sesongen er over før de aner ordet av det, sier Bjørntvedt.

Selv spiser bonden sjelden jordbær annet enn i åkeren.

– Vi tar så mange smaksprøver mens vi plukker at jeg er godt forsynt når jeg kommer inn på kvelden, sier Bjørntvedt og ler.