NRK Meny
Normal

– Han misliker kapteinen bare fordi han er fra Skien

LARKOLLEN/SKIEN (NRK): Motsetningene mellom Skien og Porsgrunn dukker opp i Jon Michelets nyeste bok om krigsseilerne – som en elektriker fra Porsgrunn og en borgerlig kaptein fra Skien.

Jon Michelet

SKIENSVRI: Forfatter Jon Michelet har denne gangen laget romanfigurer fra Skien og Porsgrunn i bind fire av 'En sjøens helt'.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Elektrikeren i båten min hovedperson går om bord i er en tøffing fra Porsgrunn, og han er en kontrast til kapteinen, Stinius Holtedal Smith, som er fra Skien.

– Hvilket forhold har de to seg imellom?

– Betydelig avstand! Kjell "køddane", som han blir kalt, Kjell Antonsen, misliker kapteinen bare fordi han er fra Skien.

jævla jålebukk fra Skien

Elektriker Kjell Antonsen om kaptein Stinius Holtedal Smith

Michelet synes det er morsomt spille på denne kontrasten mellom byene, som også finnes andre steder, som mellom Sarpsborg og Fredrikstad i Østfold.

Han kjenner igjen motsetningene mellom Skien og Porsgrunn fra egne sjømannsdager da han seilte på tankbåt med sjøfolk fra Porsgrunn og under en kaptein fra Skien.

– Han var en god kaptein, og minner ikke så mye om denne personen, men jeg har nok likevel funnet noen trekk, for han var en temmelig borgerlig fyr.

Manuset til fjerde bok i romanserien om «En Sjøens Helt » er nå ferdigskrevet og levert til forlaget. Boka «Blodige strender» handler om årene fra 1942 og fram til D-dagen i 1944. Skildringene av livet til matros Halvor Skramstad og norske sjøfolk under krigen er kritikerrost og en stor publikumssuksess.

Nå blir også romanfigurer fra Grenland en del av sjøeposet.

– Kapteinen er skildra som en original fyr, som sliter veldig med podagra i føttene. Derfor sitter han i en egen stol på brua og blir kalt "Sitting Bull".

Romankapteinen fra det bedre borgerskapet i Skien hadde gått konkurs, og det rammet mange også i det virkelige liv i Skien i mellomkrigsåra.

Voldsom konkursbølge i Skien

Michelet forteller at han kom over memoarene til kaptein Reidar Helgesen fra Porsgrunn, som skriver at han mista mye penger da Skiensfjordens Kreditbank gikk konkurs etter krakket i New York i 1929.

Det førte til at Michelet uventa måtte gjøre research om bankene i Skien. Det viste seg da at den eneste banken i Skien som overlevde var Kreditbanken, mens både Sparebanken, Solum Sparebank og Skiens Ørebank gikk konkurs.

Seks banker gikk konkurs i Skien. Det er voldsomt, og det er spesielt.

Jon Michelet

Jeg tenker på Skien som verdens mest solide by, og så har de hatt de krakkene. Det er veldig rart.

– Har du funnet ut hvorfor dette skjedde?

I tillegg til den generelle krisa, er den eneste forklaringen jeg har at næringslivet i Telemark var ensidig med cellulose og trelast.

Et nasjonalt epos

I romanen skriver han også om M/S "Borgestad" – skipet som i 1941 heltemodig kjempet et sjøslag mot tyskerne for å redde de andre skipene i konvoien, men som endte med forlis der alle de 31 om bord omkom.

– Jeg ønsker at verket skal spenne over hele Norge og at det er med folk fra steder det det kommer sjøfolk fra. Grenland var et viktig område, avslutter Jon Michelet.