Hopp til innhold

Jon legger ferien til stråleskadd spøkelsesby

SKIEN (NRK): Mens tusenvis av nordmenn velger seg ferie til varmere strøk, velger de to kompisene noe helt annet.

Øystein Haugen og Jon Larsen i en minst 20 år gammel VW bobil

FERIE I TSJERNOBYL: Øystein Haugen (t.v.) og Jon Larsen kjører fra Skien, gjennom Europa for å komme til Tsjernobyl.

Foto: Danny Seterdal / Filmskaperne

For 32 år siden eksploderte en atomreaktor i Tsjernobyl i Ukraina. Jon Larsen og Øystein Haugen fra Skien kjører bobil fra Norge for å se hvor mye skade mennesket kan gjøre.

– Jeg ville ikke reise til steder som alle andre har feriert. Alle har vært der og opplevd det. De færreste har vært i Tsjernobyl, og har sett hvordan det ser ut. Jeg var første gang i Tsjernobyl i fjor, og har sett det menneskene som bodde der har vært igjennom, og det de flyttet fra.

Rustne radiobiler i et overgrodd tivoli i Tsjernobyl

Et tivoli skulle vært på plass i Tsjernobyl kun få dager etter ulykken i 1986. Her har tiden stått stille siden den gang, og det som er igjen er kun noen rustne radiobiler.

Foto: Jon Larsen

Eventyrlysten

Store øde gater, forlatte bygninger, en skole hvor støvete bøker ligger slengt. Knust glass overalt og fareskilt om radioaktiv stråling. Slik ser det etter ulykken i Tsjernobyl. Menneskene som bodde og arbeidet i en radius på 10 kilometer ble evakuert så raskt det lot seg gjøre. Siden ingen kan flytte tilbake på grunn av strålingen, er det som å gå inn i en tidsmaskin tilbake til 80-tallets Sovjet.

De to vennene ble fasinert av tanken på hvordan verden kunne sett ut hvis ting virkelig gikk galt.

– Det begynte med at jeg så noen bilder på nettet av noen som hadde vært i Tsjernobyl tidligere. Det så ut som en artig plass å oppleve. Det er ikke hver dag vi får oppleve en by som har ligget død i nærmere 30 år på nært hold. Så hvorfor ikke, var min første tanke, sier Larsen.

Populariteten øker blant nordmenn

Fareskilt for radioaktivitet i en skog i Tsjernobyl

Strålingen kan være høy enkelte steder, men ifølge turistbyråene er det ikke farlig å ta en dagstur.

Foto: Jon Larsen

– Det er ikke så mange nordmenn som kommer til Tsjernobyl, men det blir stadig flere. Det er flest turister fra Polen, Tyskland og Storbritannia, forteller daglig leder i Chernobyl Exclusive Tours, Vlasov Konstantin Vadimovich.

Den ukrainske staten bestemmer hvor i området turister kan oppholde seg og turistbyråene følger anvisningen nøye. Det finnes radioaktive stoffer i jorden, men Vadimovich mener det må høyere temperaturer til for at det skal aktiveres.

Ikke bekymret for stråling

– Det må begynne å brenne for at strålingen skal bli farlig, og vi har brannvesen som konstant passer på. Sikkerhet kommer først, sier Vadimovich.

Noen vil kanskje påstå at en slik tur er farlig, og ville ikke lagt ferieturen hit så lenge det er radioaktive stoffer i jorden. Det bekymrer ikke Larsen og kompisen.

– Vi vet jo det er stråling der nede så vi har med geigerteller. Og det er en sjanse jeg tar. Det sies at du får mer stråling på en flytur fra Norge til Canada eller USA, enn du får på en dag i Tsjernobyl, sier han.

Statue av brannvesenet som arbeidet etter katastrofen i Tsjernobyl

Den sovjetiske stilen kommer tydelig frem på monumentet av brannvesenet som arbeidet under katastrofen i 86

Foto: Jon Larsen