NRK Meny
Normal

Jens Petter nektet å la sykdommen knekke ham

PORSGRUNN (NRK): Legen ga beskjed om at han aldri kom til å gå igjen, men parkinsonrammede Jens Petter Berg nektet å gi opp.

I dag takker han et helt spesielt treningsopplegg ved Borgehaven Bo- og rehabiliteringssenter i Porsgrunn for at han nå kan stå på egne bein.

Jeg husker ordrett hva overlegen på Rikshospitalet sa: «Du kommer nok ikke til å gå mer du, Berg». Tårene sitter løst, det er tøft å snakke om beskjeden.

Jens Petter var en aktiv mann med dager som var altfor korte. Tanken på at han kunne bli rammet av sykdom kom som et sjokk.

– Jeg tenkte liksom aldri i de banene. Derfor tenkte jeg heller ikke på at det kunne være en fysisk sykdom da jeg ble dårlig. For tre år siden gikk det raskt nedover og han endte opp i rullestol.

– Da jeg begynte å sitte i rullestol sa jeg at det å gå var overvurdert. Det handler om å komme seg fra sted til sted, og det går like bra å trille. Det er jo sånne ting man sier for å holde motet oppe.

Jens Petter Berg- Parkinsonpasient

Les også:

Jens Petter Berg og Hendrik Gleichmar

Her er fysioterapeut Hendrik Gleichmar i full gang med treningen sammen med Jens Petter Berg.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Nektet å gi opp

Porsgrunnsmannen nektet å gi opp. Et helt spesielt treningsopplegg har hjulpet Berg på beina. Et tverrfaglig team, og en kombinasjon av nevrologisk og fysiologisk trening ga overraskende resultater.

– Tanken er å tilnærme seg pasienten på en helhetlig måte. Dette puslespillet prøver vi å løse, og det er mange små biter som må settes sammen for at Jens Petter skal få en gangfunksjon vi er fornøyde med, sier fysioterapeut Hendrik Gleichmar.

Jens Petter Berg fikk i første omgang to ukers opphold på Borgehaven. Etter to ganger hos fysioterapeut Hendrik, dro han hjem til kona med følgende beskjed: «Jeg tror jeg kommer til å gå igjen». Tårene hans triller. – Det betyr så mye for meg at jeg griner.

Vil gå 100 meter

På Borgehaven innebærer det tverrfaglige opplegget at alle arbeider etter enn felles plan, og følger pasienten. Alle pasientene følger planene slavisk døgnet gjennom.

Dermed blir det trening å kle på seg, gå til matbordet og å ta på seg sko. Alt blir en del av treningsopplegget. Likevel gir Jens Petter fysioterapeut Hendrik mye av æren for at han nå er oppe på egne bein igjen, og målet er å gå 100 meter.

– Den kompetansen Hendrik har vært helt nødvendig i mitt tilfelle. Jeg tror jeg kommer til å gå igjen, sier han gråtkvalt.

 • Kritisk til å dele celle

  Ingeborg Kivle i Telemark fengsels- og friomsorgsforbund er kritisk til ordninga med fleire fangar på same celle. Det er fengselsstyresmaktene som seier at enkelte må dele celle i ein periode. Kivle meiner at ei ordning svekker tryggleiken.

  Ingeborg Kivle
  Foto: Anna Lognvik / NRK
 • Trafikkulukke i Bø

  Ein person er lettare skadd etter ei utforkøyring på Folkestadvegen i Bø. Fylkesveg 152 er delvis stengd på ulukkesstaden.

 • Mykje snø – liten flaumfare

  Sjølv om det er 20 prosent meir snø enn normalt rundt Tinnsjøen og Møsvatn, er det liten fare for flaum til våren. Det seier direktør i Øst-Telemarkens Brukseierforening, Nikolai Østhus. Flaumfaren aukar dersom det kjem mykje nedbør når snøen smeltar.

 • Fem vil ha rådmann-jobb

  Sæhænd Bazmi-Rasekh (28), Arve Semb Christophersen (57) og Ragnar Sundklakk (56) er tre av søkerne til stillingen som prosjektleder i den nye fylkeskommunen, senere fylkesrådmann i Vestfold og Telemark fylkeskommune. To navn er unntatt offentlighet, melder fylkeskommunen på nettsidene sine.