NRK Meny
Normal

Jarle er ikke som alle andre supportere

Ville du holdt med et lag som kun har 31 medlemmer i supporterklubben, og som i tillegg innehar 17 plassen i den tredje høyeste divisjonen i det engelske ligasystemet?

Jarle Gunstad

Jarle Gunstad fra Skien er ihuga Rochdale-supporter. I tillegg er han leder for supporterklubben her i Norge.

Foto: Charlen Wedvik Homme / NRK

Svaret er trolig nei. Hadde du derimot spurt Jarle Gunstad fra Skien, hadde nok svaret vært et rungende ja.

Gunstad har et engasjement som gløder. Han bruker nesten all sin fritid til å produsere medlemsbladet Spotland Scene, og i tillegg er han leder for den norske supporterklubben til Rochdale AFC.

– Ingen andre klubber har spilt så lenge i den laveste profesjonelle divisjonen i England som det Rochdale har med sine 36 år. Det står det respekt av, sier Gunstad.

Rykket opp i fjor

Det startet på 70-tallet, da Rochdale hadde rykket ned og holdt på å ryke ut av hele ligasystemet i England. Mot alle odds klarte laget og klamre seg fast til ligaen to år på rad da klubbene skulle stemme over hvilke lag som skulle ryke ut.

I fjor rykket laget opp for første gang til League One, og nå ligger de litt under midten på tabellen med åtte seiere, sju uavgjort, og sju tap. Målet er Championship i 2012.

– Det er jo en stund frem til det, men de har jo allerede rykket opp så ingenting er umulig, sier en ivrig Gunstad, kledd som en ekte supporter i Rochdale-drakt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jarle Gunstad

Jarle Gunstad ser gamle opptak av kampene til Rochdale på datamaskinen. Han engasjerer seg like mye, selv om han allerede vet hvordan kampen endte.

Foto: Charlen Wedvik Homme / NRK

Koselig og veldig sosialt

I 1992 opprettet Gunstad Rochdale Supporterklubb. Siden har han drevet klubben mer eller mindre sammenhengende, og laget medlemsbladet Spotland Scene, som blir publisert to til tre ganger i løpet av en sesong.

Bladet kan han bruke opp til to uker å lage, og arbeidet tar han på fritiden når han ikke er på jobb i Posten.

– Det ser jo litt sånn enkelt ut, men jeg bruker jo ordentlig trykkeri til bladet.. Dessuten har jeg en del gamle blader som står oppe. Det er jo litt moro å se på de første jeg lagde, sier han.

Supporterklubben har økt den siste tiden, og nå er den oppe i 31 medlemmer. Medlemmene er spredt utover landet, men halvparten er bosatt i Skien i Telemark.

– Det hender jo at vi samles på en sportsbar for å se på kampene på Sky News, og det er jo både koselig og veldig sosialt. Man merker jo også at når laget øker statistikken sin, så øker også interessen blant folk.

Klistret til skjermen

Når ikke Jarle Gunstad er på Spotland Stadium og følger med på kampene, eller ser kampene på Sky News, finner du ham klistret fast til dataskjermen hjemme på Bøle i Skien for å få med seg resultatet av kampene.

Det gjør han selv om han må vente et par dager etter at kampen er blåst av. Han setter på en reprise av en kamp mot Oldham på dataskjermen, og virker ivrig til å følge med selv om han vet at det endte med seier 2-1 for hjertelaget.

– Sist jeg var på stadion var for to år siden, og de som har vært på en Rochdale-kamp kan skrive under på at stemningen alltid er bra.

Plutselig blir en Rochdale-spiller dyttet ned i en heading med en Oldham-spiller.

– ”Så`ru han blei dytta ned av seksern? Det var en klar straffe!”, roper Gunstad, like engasjert som om det var første gangen han så kampen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rochdale-bladet

For noen år siden ble Gunstad og sønnene portrettert i det engelske programbladet til klubben. Her viser Jarle Gunstad bildet av ham og sønnene i bladet.

Foto: Charlen Wedvik Homme / NRK

Kjær familiemann

Etter at han ble far til John Helge (7) og Oscar (4), er prioriteringene blitt annerledes enn hva de var for 30 år siden

– Jeg får jo ikke reist over så ofte som før, men man kan jo ha Rochdale-tanker i hodet uten at det går utover noe, sier han muntert.

Det er eldstemann som er den fotballinteresserte, og ifølge Gunstad er mulighetene der for at sønnen skal ta over lederskapet i supporterklubben.

– Nå skal jeg i hvert fall holde på noen år til, men muligheten er jo der.

For noen år siden ble Gunstad og sønnene portrettert i det engelske programbladet til klubben. Reportasjen ble gjort for å publisere portretter om de ulike supporterne til klubben rundt om i verden.

– Guttene var jo ganske små da, så de skjønte nok ikke helt hva som skjedde. Men det er ingen tvil om at det var stort, så det syns de er morsomt å se på nå som de er litt eldre.

Planen videre for Gunstad blir fortsatt å holde troen på både Championship og opprykk, og forhåpentligvis øke medlemstallet på Rochdale Supporterklubb.

– Så lenge interessen er der kommer jeg nok til å holde på noen år til, sier han.