NRK Meny
Normal

Jaktinteressen skyter fart i Norge

Såkalt grønne kurs er på fremmarsj i Norge, med kursrekorder for jegerprøven og hundetreningskurs. Helse- og miljøgevinsten har gjort jaktaktiviteter trendy.

Grønlandsk inuit jakter sel med rifle fra båt med solen i bakgrunnen

Det er trendy å jakte. På bildet ser man grønlandsk inuit jakter sel med rifle fra båt med solen i bakgrunnen.

Foto: Brennan Linsley / Ap

Nesten hver tiende innbygger i Norge er registrert i jegerregisteret, og for første gang har over 200.000 betalt jegeravgift. Samtidig er det registrert nedgang i rypebestand over lengre tid, og i fjor ble det felt færre elg enn på 23 år.

Norsk institutt for naturforvaltning (Nina) lover likevel at det er nok vilt til alle.

– Det er faktisk behov for alle de nye jegerne. Jaktmiljøet har lenge vært preget av en forgubbing, vi trenger påfyll av nye krefter, sier seniorforsker Hans Christian Pedersen ved Nina til NTB.

Får jakte på ulv i to uker

Jakta dei driv med er langt frå enkel

Stor bestand

Elgjakta

I løpet av et par høstmåneder må over 30.000 elg bøte med livet for å holde bestanden nede. Den største tettheten av jegere finner vi i Nord-Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Pedersen finner den nye jaktinteressen interessant:

– Det begynner å bli lenge siden Øystein Sunde skrev Jaktprat der fatter'n drar sønnene med ut fordi fryseren skal fylles. Nå er jakt blitt mer rekreasjon enn noe folk må gjøre for å skaffe mat. Jakt er sunt, det er et insentiv for å komme seg ut i skog og fjell i en periode, før man vender tilbake til kontorpulten. Det har en stor helsegevinst.

Han påpeker også at bestanden av elg og hjort i Norge er formidabel og må holdes i sjakk. Når det i tillegg kommer at dette er svært sunt kjøtt og en ressurs som kan hentes i naturen, blir det mange gode grunner til å jakte.

Han bekymrer seg ikke for nedgangen i småviltbestanden:

– Dette tas hensyn til i forvaltningsopplegget fra rettighetshaverne sin side, med reduksjon i kvoter og antall som jakter småvilt.

Håper jaktsakene vil skremme andre fra ulovlige jakt

Storfornøyd

Informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund er storfornøyd med tilsiget av nye jegere:

– Økt interesse for kurs kommer av at folk i større grad ikke er vokst opp med jakttradisjon og har lært det gjennom familien. De ønsker å prøve det som hobby. Kombinert med en velstandsøkning i landet, blir det flere som kan jakte. Vi skal heller ikke se bort fra trendene med kortreist, økologisk mat og økning i interessen for norsk kultur og tradisjoner.

De siste årene har det også vært økt interesse for hundehold, og det er stadig flere som skaffer seg hund. For mange handler jakt om samspillet med hunden, spenningen og opplevelsen rundt jakting.

– Trygt

– Men hva med våpentettheten i landet, blir det ikke litt mange hagler og rifler rundt omkring?

– Vi har meget strengt våpenlovverk i Norge, med krav om oppbevaring i forsikringsgodkjent og innbruddssikkert skap. Vi applauderer strenge regler, det har blant annet medført at vi nesten ikke har kriminelle handlinger i Norge med jaktvåpen, til tross for svært tett våpenbeholdning sammenlignet med andre land. Tenk på at jegere i Norge kan gå rundt med våpen uten at folk blir livredde, det er en tillitserklæring fra samfunnet, sier Farstad.

– Når det gjelder fatter'n i sangen til Øystein Sunde, som skjøt på alt som rørte seg, så er det ikke slik vi holder på. Turgåere og andre folk skal føle seg trygge i naturen, slapp av!