NRK Meny
Normal

En helt sprø italiensk salat

VINJE (NRK): En salat som passer like godt på brødskiva, sammen med fisk eller til kjøttmåltidet. Da må det bli en italiensk salat slik Bodil Nordjore lager den.

Italiensk salat

EN GODBIT: Italiensk salat på ei skive med Bodils julebrød og litt kald svinestek på toppen.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Jeg tar på spanderbuksene når jeg lager denne salaten, sier tradisjonsbæreren og kokebokforfatteren.

Bodil Nordjore snakker ikke om å tømme lommeboka. Hun snakker om å være litt raus med både rømmen og majonesen. Det er ikke meninga at grønnsakene skal drukne i dette, men få godt selskap i bollen sammen med litt sennep og sure agurker.

Resultatet blir knasende sprøtt.

Bodils oppskrift på italiensk salat

  • 3 dl seterrømme
  • 330 gram majones
  • 4–5 store gulrøtter
  • 1 stort blomkålhode
  • 1/2 ss sennep
  • 2–3 skiver sur agurk
  • 1/2 ss lake fra agurkglasset
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts grovmalt pepper

Bland godt sammen rømme, majones, sennep og lake fra glasset med de sure agurkene.

Skrell og riv gulrøttene grovt på rivjernet eller kjør dem i matmølla. Rør gulrøttene inn i rømmeblandinga.

Riv blomkålen grovt eller kjør den i matmølla. Rør inn sammen med resten av salaten.

Strø på salt og pepper, hakk opp sur agurk og rør dette godt inn i den italienske salaten.

Passer selvfølgelig ypperlig aleine på brødskiva eller i selskap med ei skive kjøttpålegg. Denne salaten kan du også gjerne servere sammen med stekt fisk eller stekt kjøtt.

Har du noen kjøttrester, kan du skjære dem i små biter og blande dem i salaten.

– Det er en salat helt uten E-stoffer, fargestoffer og andre tilsettingsstoffer.

Bodil Nordjore