Hopp til innhold

– Hjerteskjærende urettferdig at de som blir mobbet må flytte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) lover det største antimobbeløftet på 10 år. Regjeringen vil blant annet lovfeste at det er mobberen, ikke den som blir mobbet, som må bytte skole om nødvendig.

tri

SATSER STORT: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forteller at regjeringen vil være strengere mot skoler som ikke klarer å følge opp antimobbearbeidet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Han mener at mange av mobberne må skifte skole hvis ikke noe annet hjelper, skriver Dagsavisen.

– Jeg mener ikke at alle mobbere må bytte skole. Men hvis man skal sette det på spissen, så mener jeg at det er hjerteskjærende urettferdig at foreldre og barn som har opplevd mobbing føler seg presset til å bytte skole, sier kunnskapsministeren til NRK.

– Altfor mange tragiske mobbehistorier

Nyttårsaften ble en 13 år gammel jente funnet død på en hytte i Valdres, og de siste dagene har det kommet frem at jenta over år har vært utsatt for mobbing.

Kunnskapsministeren mener det ikke er med bakgrunn i den tragiske hendelsen at dette antimobbeløftet nå kommer.

– I den hendelsen er det så mye ukjent at det er ikke mulig å si noe om det nå. Men vi vet jo fra før at det er altfor mange tragiske mobbehistorier i skolen, sier Isaksen.

Konsekvenser å ikke følge opp

I løpet av våren legger regjeringen frem en tiltakspakke mot mobbing.

Kjernen i antimobbeløftet består ifølge Isaksen av bedre regelverk, bedre informasjon og å tydeliggjøre at det er et lederansvar å sikre at elevene er trygge på skolen. Det skal være klarere konsekvenser om man ikke følger opp pålegg som for eksempel «mobbebøter».

– Men jeg mener ikke at alle mobbere må bytte skole, men det vi nå tydeliggjør i lovverket, er at visst alt settes på spissen og hvis noen skal bytte skole, så er det hjerteskjærende urettferdig at foreldre og barn som har opplevd mobbing, blir fortalt at det beste er om de bytter skole.

En jobb som aldri blir ferdig

Antimobbearbeid er noe som aldri blir ferdig, mener kunnskapsministeren, så lenge det er barn som går til skolen og gruer seg. I kampen mot mobbing må man alltid slåss og komme med nye tiltak.

– Møter med barn som blir mobbet og deres foreldre er de aller mest hjerteskjærende møtene jeg har hatt som minister. Og det er så mange av dem, og det er så mye frustrasjon og sorg der ute, sier Isaksen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark