NRK Meny
Normal

Folk går mann av huse for å skaffe seg disse

Interessen for kofter tar av mer enn noensinne, og nordmenn i tusentall ønsker nye og gamle strikkeoppskrifter. Koftegruppen på Facebook teller nå over 12 000 medlemmer.

Folk er svært interesserte i gamle oppskrifter.

Se video: Blogger og kofteentusiast Liv Sandvik Jakobsen er forbauset over den voldsomme interessen rundt kofter.

I Norge Rundt på fredag kunne du se NRKs reporter Britt Boyesen jakte på kofter i alle slags varianter, og interessen for kofter bare vokser og vokser.

På Facebook er det dannet en gruppe som heter Koftegruppa. Der deles kofteoppskrifter og bilder over en lav sko. Den startet i det små, fikk snart 1000 medlemmer, men nå har gruppa over 12 000 medlemmer.

I denne gruppen kan folk henvende seg og få tips om oppskrifter, og finne igjen koftene som man husker fra barndommen og gjerne vil strikke nye versjoner av.

Les også:

Blogg startet trenden

Liv Sandvik Jakobsen er interiørblogger, og driver bloggen Livslyst. Det var via hennes blogg at den landsomfattende koftejakt startet, som nå svært mange deltar i.

Hun er svært overrasket over den overveldende interessen, at folk nærmest går mann av huse for å skaffe seg kofteoppskrifter.

– Jeg så ikke dette komme, at det skulle ta så av når det gjelder kofter. Men det har vært en strikkebølge over landet en stund, så folk satt kanskje klare med strikkepinnene og ville omfavne kofteplaggene, da oppskriftene dukket opp, sier hun entusiastisk.

Strikkeoppskrifter

Kofter er tradisjonsrike plagg med en fascinerende historie. Her viser Liv Sandvik Jakobsen en gammel katalog med oppskrifter.

Foto: Britt Boyesen

Har kommet og gått

Jakobsen forteller at koftenes popularitet, som så mye annet, har gått i bølgedaler de seneste tiårene.

– Kofter var svært moderne og populære på 50-tallet, de var datidens sportsklær. Så har de kommet og gått. I det seneste har det ligget litt brakk, men så dukket de opp igjen. Nå har ting tatt helt av og det vil ingen ende ta, sier hun.

Kofteentusiasten har flere grunner til at nettopp dette har blitt hennes favorittplagg:

Lise Sandvik Jakobsen

Lise Sandvik Jakobsen var med og startet den store kofteinteressen med sin blogg. Hun mener man nå er med og skriver historie, når man lager nye oppskrifter, samtidig som man finner frem til de gode, gamle.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Jeg er glad i gamle ting. Og de er deilige å ha på seg, jeg slenger dem på meg når det er kaldt.

Og hun sier at det er uavhengig av sesong.

– På kalde sommerkvelder er kofter helt perfekt!

– Vi skriver historie

Jakobsen det er ekstra spennende med mangfoldet og det kreative som er knyttet til kofter. Og hun liker at gammelt møter nytt.

– Nå drar vi frem den gamle generasjonen kofter, i tillegg til at vi strikker nye. Dermed er det en rekke kofter som vil ligge klare til neste generasjon, på loftet eller andre steder, smiler hun.

Hun mener det er svært viktig og moro at koftene kan føres videre til nye generasjoner.

– Vi er på en måte med på å skrive historie!