NRK Meny
Normal

Innvandrere får reflekskurs

PORSGRUNN (NRK): Nordmenn er ikke alltid like flinke til å bruke refleks. Det skal innvandrerne bli.

Refleksbruk

Det er alltid lettere å se noen med refleksvest langs veien på morgenkvisten. Det er to personer på bildet, men det er det ikke lett å se.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Mørketida byr på utfordringer for mange bilister. Plutselig dukker det opp en «usynlig» fotgjenger. Trygg Trafikks terping på refleks, refleks og refleks når ikke alle alltid.

Telemark trafikksikkerhetsutvalg har engasjert trafikkskolelærere for å få gjennomført kurs for innvandrere om hvordan de skal bruke refleks riktig. Mandag 28. november starter det første kurset med 50 deltakere i Skien. Målet er å tilby 10 samlinger rundt om i fylket.

– Jeg har aldri brukt refleks før jeg kom til Norge, forteller Ala Suliman. Syreren forsikrer at han tar fram refleksen når han går tur om morgenen.

Suliman har satt seg inn i bilen til trafikkskolelærer Richard Sommerseth. Læreren skal demonstrer hvor lett eller vanskelig det er å se noen med refleks og noen uten refleks.

Ikke imponert

Eleven har ikke problemer med å skjønne hvorfor det er viktig for alle å bli sett i trafikken.

– Det er særlig viktig for oss. Vi er så mørke, sier han og ler.

Richard Sommerseth er ikke så imponert over voksne nordmenn som har vokst opp med reflekskampanjer. Han vet at 60–70 prosent av dem ikke tar fram den lille brikken eller bruker refleksvest når det er mørkt.

Over hele landet

Denne morgenen har han plassert to personer et lite stykke fra bilen. Den ene har refleksvest, men mannen ved siden av har det ikke.

– Stopp! roper Suliman når han ser mannen uten refleks. Da er bilen farlig nær. Han trenger ikke flere demonstrasjoner, men det er det mange andre som gjør.

Kjøreskolelæreren er glad for å kunne bidra til bedre trafikksikkerhet. Sommerseth mener disse kursene ikke bare er en god opplæring for innvandrerne. Det er mange nordmenn som også trenger en påminnelse.

Refleks er viktig for alle som bor i Norge, mener trafikklærerne. Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund har planer om å tilby dette kurset over hele landet.

Ala Suliman

Syriske Ala Suliman har allerede sett at det er lurt å bruke refleks.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • 9.500 kroner i bot for råkjøring

  En mann i 30-åra er i Nedre Telemark tingrett dømt til å betale en bot på 9500 kroner for å ha kjørt for fort på E18 i Bamble. Farten ble målt til 97 km i timen i 70-sona.

 • Månadstak for tyngre køyretøy

  Fylkesrådmannen i Telemark tilrår at det blir innført passeringstak på bompasseringar for tyngre køyretøy som er utstyrt med elektronisk brikke. Dei vil da bli fakturerte for maksimalt 60 passeringar i månaden slik ordninga er for lettare køyretøy.

 • Samanslåing av NAV-kontor

  Den 20. desember skriv NAV-kontora i Nome, Sauherad og Bø under på ein avtale om å slå saman kontora. Hovudkontoret skal ligge i Bø, mens Ulefoss får avdelingskontor og Sauherad ein kontorstad som kan brukast ved høve.

  NAV-skilt
  Foto: Pål Tegnander / NRK
 • Vil endre lov om erstatning

  Ap vil endre lova om valdsoffererstatning for å sikre at folk faktisk får pengane. I enkelte saker har Kontoret for valdsoffererstatning avslått å utbetale erstatning. Stortingsrepresentant for Telemark, Lene Vågslid, seier det er urimeleg.

  Lene Vågslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK