NRK Meny
Normal

Innvandrere får reflekskurs

PORSGRUNN (NRK): Nordmenn er ikke alltid like flinke til å bruke refleks. Det skal innvandrerne bli.

Refleksbruk

Det er alltid lettere å se noen med refleksvest langs veien på morgenkvisten. Det er to personer på bildet, men det er det ikke lett å se.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Mørketida byr på utfordringer for mange bilister. Plutselig dukker det opp en «usynlig» fotgjenger. Trygg Trafikks terping på refleks, refleks og refleks når ikke alle alltid.

Telemark trafikksikkerhetsutvalg har engasjert trafikkskolelærere for å få gjennomført kurs for innvandrere om hvordan de skal bruke refleks riktig. Mandag 28. november starter det første kurset med 50 deltakere i Skien. Målet er å tilby 10 samlinger rundt om i fylket.

– Jeg har aldri brukt refleks før jeg kom til Norge, forteller Ala Suliman. Syreren forsikrer at han tar fram refleksen når han går tur om morgenen.

Suliman har satt seg inn i bilen til trafikkskolelærer Richard Sommerseth. Læreren skal demonstrer hvor lett eller vanskelig det er å se noen med refleks og noen uten refleks.

Ikke imponert

Eleven har ikke problemer med å skjønne hvorfor det er viktig for alle å bli sett i trafikken.

– Det er særlig viktig for oss. Vi er så mørke, sier han og ler.

Richard Sommerseth er ikke så imponert over voksne nordmenn som har vokst opp med reflekskampanjer. Han vet at 60–70 prosent av dem ikke tar fram den lille brikken eller bruker refleksvest når det er mørkt.

Over hele landet

Denne morgenen har han plassert to personer et lite stykke fra bilen. Den ene har refleksvest, men mannen ved siden av har det ikke.

– Stopp! roper Suliman når han ser mannen uten refleks. Da er bilen farlig nær. Han trenger ikke flere demonstrasjoner, men det er det mange andre som gjør.

Kjøreskolelæreren er glad for å kunne bidra til bedre trafikksikkerhet. Sommerseth mener disse kursene ikke bare er en god opplæring for innvandrerne. Det er mange nordmenn som også trenger en påminnelse.

Refleks er viktig for alle som bor i Norge, mener trafikklærerne. Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund har planer om å tilby dette kurset over hele landet.

Ala Suliman

Syriske Ala Suliman har allerede sett at det er lurt å bruke refleks.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Hardt gjeldsbelastet kommune

  Notodden kommune er den nest hardeste gjeldsbelasta kommunen i Telemark. Dagens gjeld på snaue 1,3 milliarder kroner vil øke til 1,5 milliarder i 2021 til tross for at kommunen vil betale millioner i til nedbetaling de neste fire årene, melder Telen.

 • Husker ikke overfallet

  Den 28 år gamle mannen som er tiltalt for å ha gått løs på en 31-åring i Brevik husker ikke at han gjorde det. 28-åringen møtte i Nedre Telemark tingrett, han tilsto alt han var tiltalt for, men sa selv at han ikke husker å ha gjort det, melder TA.

 • Aksjonerer for ny asfalt

  Vedlikeholdet på Fv 364 er så elendig at det går ut over trafikksikkerheten. Det mener folk fra Hovin i Tinn. Nå aksjonerer de for asfalt. På kort tid har en underskriftskampanje samlet 200 underskrifter, melder Rjukan Arbeiderblad.

 • Forandringer for Stevneplassen

  I går kveld var informasjonsmøte for Stevneplassen i Skien, og flere forslag kom frem for hva som skal skje med plassen, melder TA. Gjenbruksstasjon, treningsløype, og park med treningsapparater var noen av forslagene.