Innvandrere får reflekskurs

PORSGRUNN (NRK): Nordmenn er ikke alltid like flinke til å bruke refleks. Det skal innvandrerne bli.

Refleksbruk

Det er alltid lettere å se noen med refleksvest langs veien på morgenkvisten. Det er to personer på bildet, men det er det ikke lett å se.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Mørketida byr på utfordringer for mange bilister. Plutselig dukker det opp en «usynlig» fotgjenger. Trygg Trafikks terping på refleks, refleks og refleks når ikke alle alltid.

Telemark trafikksikkerhetsutvalg har engasjert trafikkskolelærere for å få gjennomført kurs for innvandrere om hvordan de skal bruke refleks riktig. Mandag 28. november starter det første kurset med 50 deltakere i Skien. Målet er å tilby 10 samlinger rundt om i fylket.

– Jeg har aldri brukt refleks før jeg kom til Norge, forteller Ala Suliman. Syreren forsikrer at han tar fram refleksen når han går tur om morgenen.

Suliman har satt seg inn i bilen til trafikkskolelærer Richard Sommerseth. Læreren skal demonstrer hvor lett eller vanskelig det er å se noen med refleks og noen uten refleks.

Ikke imponert

Eleven har ikke problemer med å skjønne hvorfor det er viktig for alle å bli sett i trafikken.

– Det er særlig viktig for oss. Vi er så mørke, sier han og ler.

Richard Sommerseth er ikke så imponert over voksne nordmenn som har vokst opp med reflekskampanjer. Han vet at 60–70 prosent av dem ikke tar fram den lille brikken eller bruker refleksvest når det er mørkt.

Over hele landet

Denne morgenen har han plassert to personer et lite stykke fra bilen. Den ene har refleksvest, men mannen ved siden av har det ikke.

– Stopp! roper Suliman når han ser mannen uten refleks. Da er bilen farlig nær. Han trenger ikke flere demonstrasjoner, men det er det mange andre som gjør.

Kjøreskolelæreren er glad for å kunne bidra til bedre trafikksikkerhet. Sommerseth mener disse kursene ikke bare er en god opplæring for innvandrerne. Det er mange nordmenn som også trenger en påminnelse.

Refleks er viktig for alle som bor i Norge, mener trafikklærerne. Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund har planer om å tilby dette kurset over hele landet.

Ala Suliman

Syriske Ala Suliman har allerede sett at det er lurt å bruke refleks.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK