NRK Meny
Normal

Opprørsstemning i norske fengsel etter kutt

SKIEN (NRK): Innsatte i Skien fengsel mener det ikke er noe fornuftig innhold i soningen lengre. Er sterkt kritiske til kutt i kurstilbud.

Skien fengsel

MISTER KURS: De innsatte er opprørte over at alle kurs som har med rehabilitering å gjøre er borte på grunn av innsparing.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Innsatte i Skien fengsel er opprørte over å ha mista alt de tidligere hadde av kurs – bortsett fra rusmestring.

Særlig ille synes de det er at kurset "Pappa i fengsel" er kutta fordi det går ut over kontakten med barna.

Lite rehabilitering igjen

Kursene er kutta på grunn av nedskjæringer på budsjettet, forteller talsmenn for de innsatte i Skien fengsel.

– De kutter jo alt som har med rehabilitering å gjøre. Så det finnes ikke noe igjen av rehabilitering i norske fengsel. Kriminalomsorgen har blitt sorgen.

– Når det gjelder besøk av barn, så har vi ett besøksrom. Og det er den kontakten vi har med barn, og det er umulig å få kurs som gjelder rehabilitering og barn.

Les også:

Det meste er borte

I tillegg til kurset "Pappa i fengsel" hadde de innsatte tidligere også kurs i sinne- og stressmestring, foreldreveiledning, treningssenter og motiveringskurs

Nå er alt borte – bortsett fra rusmestring. Talsmennene for de innsatte sier de ikke har hatt kurs på 3,5 år.

– Før var det arrangementer med barn med juleverksteder. Om sommeren har det vært skattejakt med barn, inspirert av Kaptein Sabeltann, ute i luftegården.

Han forteller at det også var program om "pappa i fengsel" med guiding, litt innom barnepsykologi om hvordan man skal forholde seg til barn.

Må se på hvor de kan spare

Ole Kristoffer Borhaug.

Fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug sier de er pålagt å spare, og kurs er ikke lenger øremerka.

Foto: Per Foss / NRK

Nylig kritiserte Fengsels- og Friomsorgsforbundet regjeringa for å kutte 20 millioner kroner på budsjettet til kriminalomsorgen samtidig som det er satt av 270 millioner kroner til fengselsplassene i Nederland.

Fengselsleder i Telemark fengsel, Ole Kristoffer Borhaug, sier kurs er fjerna fordi pengene ikke lenger er øremerka.

– De får penger over budsjettet som de skal drifte fengselet for, og da har vi sett på de postene der det er muligheter for å spare. Og da er det dessverre slik at vi ikke kan opprettholde programvirksomheten i 2016, sier Borhaug.

Han sier at dersom fengslet skulle prioritert annerledes, så hadde det gått ut over andre ting.

Fører til dårlig stemning i fengslet

Blir budsjettet neste år som det i år, er det lite sannsynlig at det blir kurs neste år heller, bortsett fra to rusmestringsprogram.

De innsatte sier dette gir en dårlig stemning i fengselet.

– Katastrofe. Vi blir behandla som dyr her på grunn av nedskjæringene. Det sier seg sjøl at når et dyr blir pressa opp mot veggen i et hjørne, så angriper det og tar det igjen.

 • Leter etter savnet pasient

  En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett