NRK Meny
Normal

Innbruddsbølge i Telemark

Politiet er de siste ukene nesten meldt om daglige innbrudd i Telemark, og så idag har det vært nye innbrudd.

Odd Skei Kostveit

Leder av Operasjon Grenseløs Odd Skei Kostveit mener det er mye som tyder på det er ny gruppe, som utfører innbrudd i Telemark om dagen.

Foto: Lars Hansen / NRK

– De siste ukene har det tatt seg opp, og det har vært flere innbrudd enn tidligere, sier Odd Skei Kostveit leder av Operasjon Grenseløs.

Også i natt har det vært flere innbrudd. Blant annet er det stjålet sager, spikerpistoler og driller fra en hytte som er under bygging på Gaustablikk.

Det har også vært innbrudd på Herre skole hvor uvedkommende har kommet seg inn et vindu. Det er foreløpig usikkert hva som er stjålet.

Kostveit tror at det nå kan være en ny gjeng organiserte kriminelle som gjøre innbrudd i Telemark.

– Vi ser noen fellestrekk i mange av forholdene vi har sett de siste ukene, som kan bety at det er en gruppe som er på gang, sier Kostveit.

Operasjon Grenseløs som jobber mot omreisende kriminelle.

Tar gull og smykker

– Vi begynner å bli gode på å kjenne igjen tegn fra de forskjellige stedene, og det er mye som kan tyde på at det er en slik gruppe som nå er i gang igjen i Telemark.

Politiet ser både at hvordan de gjør selve innbruddet, hvilke hus de velger og hva de tar går igjen.

– De går ofte gjennom vinduer eller verandadører, og vi ser ofte at de tar gull og smykker. Andre verdisaker som sølvtøy, tv og datamaskiner blir ofte stående, sier Kostveit.

Fra Øst-Europa

Det er nedre deler av fylket som er hardest rammet av innbruddene. Kostveit sier at tyvene i hovedsak kommer fra Øst-Europa.

– De kommer fra flere land, men i det siste har vi sett at statistikken viser at det er flest Rumenere, men tidligere har det også vært personer fra Litauen og Polen. Dette er organiserte kriminell og ikke personer som bor i Norge.

I september pågrep politiet og operasjon grenseløs fire Litauere som er siktet for å stå bak flere innbrudd i Vestfold og i Agder.

– De sitter jo nå bak lås og slå, men utfordringen er at det stadig vekk kommer nye grupper inn.

 • Havnet i elva etter utforkjøring

  En varebil kjørte av veien ved Grova i Drangedal like før 18.00 tirsdag kveld. Bilen havnet på taket i ei elv. Det var to personer i bilen. Begge ble kjørt til akuttmottaket ved Sykehuset Telemark med ukjent skadeomfang, den ene i luftambulanse.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Nytt akuttmottak på Notodden

  Sjukehuset på Notodden får eit nytt og betre akuttmottak. Frå midten av januar flyttar akuttmottaket til større lokale i fyrste etasje, noko som blir betre for både pasientar og tilsette, skriv sjukehuset i ei pressemelding.

  Sykehuset på Notodden
  Foto: Anne Lognvik / NRK