NRK Meny
Normal

Ingen telemarkinger i bispedømmerådet

Seks nye representanter er klare til Agder og Telemark bispedømmeråd etter kirkevalget. Ingen av dem er fra Telemark, og kun én av de seks representantene er en kvinne.

kirkevalg

Årets kirkevalg fikk mye oppmerksomhet, særlig fordi det var ventet at mange flere enn tidligere ville stemme på grunn av debatten om homofiles rettigheter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

For første gang har det vært to lister for kirkevalget, og utfordreren Åpen Folkekirke har tatt mange av medlemmene med storm fordi de ønsker at kirken skal vie likekjønnede par, og kjemper for en åpen og inkluderende kirke.

Åpen Folkekirke fikk 23.300 av totalt 44.000 stemmer, og vinner knepent over nominasjonskomiteens liste, som fikk nærmere 21.000 stemmer.

Det betyr at det er valgt inn to representanter til bispedømmet fra hver liste, i tillegg til to kirkelig ansatte.

Kun én av de seks er en kvinne, og ingen er fra Telemark.

– Det er synd, men håpet er at når de tre siste representantene skal velges i desember vil vi få en bedre geografisk representasjon og bedre kjønnsfordeling, sier Tormod Stene Hansen, stiftsdirektør for Agder og Telemark bispedømme.

Fire av medlemmene er fra Vest-Agder og to er fra Aust-Agder.

Større valgdeltakelse

Fra hvert sogn sendes stemmesedlene avgitt ved bispedømmerådsvalget til valgrådet i det enkelte bispedømme, der antall stemmer til hver kandidat og liste registreres og telles manuelt. Det er disse resultatene som har kommet nå.

– 21.000 mot 23.000 stemmer betyr at det er relativt jevnt i vårt bispedømme, sier Hansen.

Han trekker også frem at valgdeltakelsen har vært langt bedre i år. I fjor stemte kun 11,9 prosent av dem som hadde mulighet til å stemme, men i år var det 15,9 prosent som stemte. Det er med andre ord en økning på 33 prosent i valgdeltakelsen.

– Det har nok sammenheng med at det er to lister og et større engasjement rundt saken om å vie par med samme kjønn, sier stiftsdirektøren for Agder og Telemark bispedømme.

Valgdeltagelsen under årets kirkevalg var rekordstor, men det er ikke bare fryd og gammen i forbindelse med valget. Tidligere denne uka gikk valgforsker Frank Aarebrot ut og klaget over måten kirkevalget ble gjennomført på.

Resultatet er at to av fire valgte representanter til bispedømmerådet er for at kirken skal få på plass en liturgi som tillater homofile og lesbiske å inngå ekteskap i kirken.

Fortsatt ikke alt klart

Selv om ingen av representantene i Agder og Telemark bispedømmeråd er fra Telemark, er det fortsatt mulig å få inn folk fra fylket.

– Det som nå gjenstår er de tre ytterligere medlemmene som menighetsrådene velger, og der håper vi på flere telemarkinger, og flere kvinner, sier Tormod Stene Hansen.

Det er ennå ikke klart hvem som skal utgjøre Kirkemøtet 2016–2019. Det får man først svar på den 8. desember.