NRK Meny
Normal

Ingen NRK-effekt for Telemarkskanalen

NRKs planlagte minutt for minuttsending fra Telemarkskanalen har foreløpig ikke hatt noen effekt på salget av billetter på kanalbåtene.

M/S Victoria på Telemarkskanalen

NRK skal følge M/S Victoria minutt for minutt til høsten.

Foto: Fredrik Laland Ekeli

M/S Victoria er pyntet for 130-årsjubileum, og ligger majestetisk til kai i Skien og venter på sesongstart. Til høsten spiller hun en av hovedrollene i NRKs storsatsing, Telemarkskanalen minutt for minutt, men så langt har ikke den planlagte sendingen hatt noen effekt på salget av billetter på kanalbåtene.

Både Bergensbanen minutt for minutt i 2009 og Hurtigruten minutt for minutt i fjor ble store suksesser på NRK. Nå gjenstår det å se hvordan interessen for den nye satsingen blir.

M/S Victoria.

M/S Victoria er snart på vei opp Telemarkskanalen, mot Dalen.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Alt er klart

Arnold Nomme.

Skipperen gleder seg til sesongen starter.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Lørdag 19. mai kastes fortøyningene i Skien med kurs for Dalen i enden av Telemarkkanalen. Skipper på M/S Victoria, Arnold Nomme, forteller at styresystemet er forbedret og at alt er i rute. Han og resten av mannskapet, gleder seg.

– Det er helt topp. Jeg har sett fram til det i hele vinter, og det er lenge siden skuta har vært så fin som det den er nå, sier Nomme til NRK.no.

– Ser en tilbakegang

På Telemarkreiser er det hektiske forberedelser til sesongstart, men foreløpig er ikke salget som forventet, sier daglig leder Irene Siljan Vestby.

– Vi skulle ønske det hadde vært mer enn det er nå. Vi ser en tilbakegang på antall passasjerer i forhold til i fjor på samme tid, sier hun.

Irene Siljan Vestby

Irene Siljan Vestby håpet at salget av billletter skulle være høyere enn det det har vært til nå.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Hva tror du nedgangen skyldes?

– Det er ikke lett å si. Vi tror fjoråret var et toppår, blant annet fordi det var 150 års jubileum og vi hadde mer penger til markedsføring. Men det kan være flere årsaker til det. Vi har fått tilbakemeldinger på at mange som har hatt lyst til å se Telemarkskanalen har vært der, og at de ikke opplever at det skjer noe nytt år etter år. Da må vi finne på nye ting langs kanalen slik at de kommer tilbake, sier hun.

Selv om planen for minutt for minuttsendingen så langt ikke har resultert i flere bestillinger av kanalturer, har Vestby likevel merket en effekt av det planlagte programmet.

– Det har jeg absolutt merket. For det første så er det mange som ringer inn til oss og ønsker å bestille båter den dagen det skal være. Så merker vi en effekt langs kanalen i forhold til begeistringen fra de lokale, i tillegg til at en del av bedriftene har sett en økning i antall bookinger hos seg.

Økte med 70 prosent

Hotel Dalen er en av dem som har opplevd en kraftig økning i bestillinger. Så langt ligger hotellet i snitt 15 prosent over fjoråret i bortbestilte rom.

Direktør Peter Kumlin sier det er vanskelig å peke på noen spesiell grunn, men i august har salget økt med nesten 70 prosent.

– Vi er veldig glade og fornøyde. Det ringer i telefonen her hele tiden og det er positivt, sier han til NRK.no.

 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK
 • Hever farenivået for flom

  Norges vassdrags- og energidirektorat har økt farenivået for flom i Telemark fra grønt til gult nivå. Med varslede nedbørsmengder opp mot 100 millimeter i døgnet de neste dagene, varsler NVE om økt fare for flom og ras i flere deler av Sør-Norge.

 • Ikke flinke nok

  Telemark er over landsgjennomsnittet når det gjelder å bruke refleks, sier distriktsleder i Trygg trafikk, Brita Straume. Selv om vi i Telemark ligger over snittet så er det fortsatt ikke er bra nok at halvparten ikke bruker refleks mener Straume

  Usynlige uten refleks
  Foto: Dang Trinh / NRK