Normal

Holder liv i artistene

PORSGRUNN (NRK): Gjengen i rødt sørger for futt i gjøglere og skuespillere under Porsgrunn internasjonale teaterfestival.

Wivi Ann Odberg, Gudrun Sandsmark, Maureen Spetaas og Sigrun Larsen

Wivi Ann Odberg, Gudrun Sandsmark, Maureen Spetaas og Sigrun Larsen trives med de hektiske dagene under teaterfestivalen.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Gudrun Sandsmark (73) slipper det glovarme rundstykket og rynker panna.

– De har nesten blitt kavringer.

Det er fort gjort når alt skal skje i et visst tempo. De to minuttene for lenge i ovnen gir kjøkkenrosene en ny glød. Fire damer har ansvaret for mat og drikke til 160 artister og frivillige som stikker innom kantina til alle døgnets tider.

Artister andre steder har ønskelister med vin og øl, spesiell mat og store fruktfat på bakrommet. Sigrun Larsen (72) ler når hun hører om dette.

– Her får de bare vann, kaffe og saft. Vi smører baguetter, lager salater og setter fram brød og pålegg så de kan forsyne seg sjøl. Her er det ingen med divanykker.

Synlige i rødt

Damene på kjøkkenet er bare fire av 135 frivillige på den internasjonale teaterfestivalen (PIT) som i år samler artister fra hele verden fra 14. til 18. juni.

Hjelperansvarlig Eivind Mørch forteller at de hadde fulle lister allerede 1. mai. Mange frivillige kommer igjen år etter år. Noen melder seg fordi de er nyinnflyttede og ønsker seg et nettverk. Flere asylsøkere er også med i år.

– Vi har folk i alle aldre fra mange deler av verden som gjerne vil bidra i kulissene. De rigger opp scener og stillaser, kjører artister, lager mat og er til steder for at alt skal gå smidig, sier han og deler ut nok en rød T-skjorte. De frivillige er synlige over hele byen under festivalen.

Ekstra sprø

Wivi Ann Odberg

Wivi Ann Odberg sørger for at det ikke blir tomt på fatene.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Latteren runger på kjøkkenet. Sigrun står på kne på golvet med et brett egg. Nei, hun skal ikke ruge. Det er fullt på benker og bord, men det står en elektrisk kokeplate på golvet. Hun skal koke egg i den store gryta.

Wivi Ann Odberg (76) balanserer et brett med pålegg. Langbordet trenger stadig påfyll.

– Dette er moro. Jeg trives her. Jeg har vært her i mange år, og det vil jeg gjerne fortsette med, sier hun og legger mer oppskåret agurk på en tallerken.

Hun er storesøstera til Gudrun som også har vært frivillig i flere år. Gudrun er naboen til Sigrun. 73-åringen smiler godt. Nei, hun har ikke fått noen vervepremie. Det er ikke vanskelig å overtale noen til å bli med i kjøkkengjengen.

Og de skal selvfølgelig bli med igjen neste år. Men først må de levere bestillinga på 36 baguetter med egg og annet pålegg. Det ble ekstra sprø skorpe på rundstykkene, men det er ingen stor krise.

– De får ta det de får.

Artister som ellers svelger flammer tåler helt sikkert en sprø opplevelse til lunsj.