NRK Meny
Normal

Industrileder tiltalt for millionunderslag

Det er innkalt 20 vitner i saken mot en tidligere leder for bedriften RHI i Porsgrunn. Han er tiltalt for grov økonomisk utroskap for til sammen 2,5 millioner kroner.

RHI

GROV ØKONOMISK UTROSKAP: Saken mot den tidligere RHI-lederen starter i Nedre Telemark tingrett førstkommende mandag.

Foto: SOLFRID LEIRGUL ØVERBØ / NRK

– Vi vurderer saken som alvorlig. Det gjelder grov økonomisk utroskap med en strafferamme på inntil seks års fengsel, sier politiadvokat Gunstein Bjørgum.

Det er en 52 år gammel mann som er tiltalt for å ha beriket seg selv med over 2,5 millioner kroner. Penger som ble betalt inn til mannens selskap, skulle i stedet ha gått til RHI, selskapet som han var leder for.

Tiltalt for grov økonomisk utroskap

Tiltale frafalt for tre

Opprinnelig var det fire som var siktet, og siktelsen gikk på grov korrupsjon, med et beløp på til sammen 10 millioner kroner. Tre av siktelsene ble henlagt og summen på 10 millioner kroner ble endret til 2,8. Siktelsen mot 52-åringen ble endret til underslag og tiltale tatt ut. Han må nå møte i retten.

– Jeg er ikke overrasket over at påtalemyndigheten har frafalt siktelsen mot tre av de tidligere ansatte ved RHI, sier advokat Morten Wexels.

Morten Wexels

Advokat Morten Wexels kritiserer politiet for at de gikk til storaksjon i 2014.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Men jeg er overrasket at det ble tatt ut siktelse mot min klient. Han nekter straffskyld, sier Wexels.

Wexels sier også at hans klient hele tiden har sagt at han har handlet ut fra RHI sitt beste.

– Han har hele tiden hevdet at det han gjorde var noe RHI utelukkende tjente penger på og sparte enorme utgifter på, knyttet opp mot det å bli kvitt farlig avfall.

Han mener saken startet helt feilaktig ved at fire personer ble varetektsfengslet for grov korrupsjon i størrelsesorden 10 millioner kroner.

Det var en aksjon som politiet aldri burde gjort.

Saken strekker seg tilbake til 2014.

Gunstein Bjørgum

Politiadvokat Gunstein Bjørgum sier det er en omfattende og alvorlig sak.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det har vært en omfattende etterforskning, sier politiadvokat Bjørgum.

Vitner også fra Østerrike

Det skal til sammen føres 20 vitner i saken – ti fra påtalemyndigheten og ti fra forsvarer Wexels. Vitnene kommer både fra Norge og fra morselskapet i Østerrike.

Det er satt av nærmere tre uker til saken i tingretten.

Les også:

  • Rettssak om ny jernbane

    Allerede før den nye togtraseen mellom Larvik og Porsgrunn åpner, krangler en utbygger med Bane NOR om oppgjøret. Skanska har gjort grunnarbeider på deler av traseen fra for 1,8 milliarder kroner. Skanska krever nå 160 millioner kroner mer.

  • Brukerne vil hjelpe BK

    Brukerne vil redde Borgestadklinikkens avdeling Bragernes i Drammen, skriver Drammens Tidende. To brukere av senteret jobber nå for å samle stortingspolitikere og ressurspersoner til et møte i håp om at driften kan fortsette.

  • Rykker ut til bensinsøl

    Skien Brannvesen reiser på brannhindrende tiltak i forbindelse med bensinsøl på Telemarksvegen i Skien. Det melder 110 Telemark på Twitter.