NRK Meny
Normal

Industrileder tiltalt for millionunderslag

Det er innkalt 20 vitner i saken mot en tidligere leder for bedriften RHI i Porsgrunn. Han er tiltalt for grov økonomisk utroskap for til sammen 2,5 millioner kroner.

RHI

GROV ØKONOMISK UTROSKAP: Saken mot den tidligere RHI-lederen starter i Nedre Telemark tingrett førstkommende mandag.

Foto: SOLFRID LEIRGUL ØVERBØ / NRK

– Vi vurderer saken som alvorlig. Det gjelder grov økonomisk utroskap med en strafferamme på inntil seks års fengsel, sier politiadvokat Gunstein Bjørgum.

Det er en 52 år gammel mann som er tiltalt for å ha beriket seg selv med over 2,5 millioner kroner. Penger som ble betalt inn til mannens selskap, skulle i stedet ha gått til RHI, selskapet som han var leder for.

Tiltalt for grov økonomisk utroskap

Tiltale frafalt for tre

Opprinnelig var det fire som var siktet, og siktelsen gikk på grov korrupsjon, med et beløp på til sammen 10 millioner kroner. Tre av siktelsene ble henlagt og summen på 10 millioner kroner ble endret til 2,8. Siktelsen mot 52-åringen ble endret til underslag og tiltale tatt ut. Han må nå møte i retten.

– Jeg er ikke overrasket over at påtalemyndigheten har frafalt siktelsen mot tre av de tidligere ansatte ved RHI, sier advokat Morten Wexels.

Morten Wexels

Advokat Morten Wexels kritiserer politiet for at de gikk til storaksjon i 2014.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Men jeg er overrasket at det ble tatt ut siktelse mot min klient. Han nekter straffskyld, sier Wexels.

Wexels sier også at hans klient hele tiden har sagt at han har handlet ut fra RHI sitt beste.

– Han har hele tiden hevdet at det han gjorde var noe RHI utelukkende tjente penger på og sparte enorme utgifter på, knyttet opp mot det å bli kvitt farlig avfall.

Han mener saken startet helt feilaktig ved at fire personer ble varetektsfengslet for grov korrupsjon i størrelsesorden 10 millioner kroner.

Det var en aksjon som politiet aldri burde gjort.

Saken strekker seg tilbake til 2014.

Gunstein Bjørgum

Politiadvokat Gunstein Bjørgum sier det er en omfattende og alvorlig sak.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det har vært en omfattende etterforskning, sier politiadvokat Bjørgum.

Vitner også fra Østerrike

Det skal til sammen føres 20 vitner i saken – ti fra påtalemyndigheten og ti fra forsvarer Wexels. Vitnene kommer både fra Norge og fra morselskapet i Østerrike.

Det er satt av nærmere tre uker til saken i tingretten.

Les også:

 • Hund som beit treåring blir avliva

  Eigarane av hunden som beit ein treåring i Skien har fått førehandsvarsel om at hunden blir avliva. Politiadvokat Christian Ytterbø i Sør-Øst politidistrikt seier til TA at vilkåra i paragraf 18 i hundelova for å fatte vedtak om avliving er oppfylt.

  Ulvehund
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kan bli overkøyrt av staten

  Fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) er redd Vestfold og Telemark kan bli overkøyrt av staten dersom dei ikkje blir einige på det felles fylkestingsmøte i Tønsberg i dag. Også Gunn Marit Helgesen (H) meiner fylka har mest å vinne på å bli samde.

  Sven Tore Løkslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Vinje-senteret får pengar

  Nynorsk kultursentrum gler seg over pengar til innhald i Vinje-senteret for dikting og journalistikk. – Det er eit nytt stort steg for oss, seier Ottar Grepstad i Nynorsk kultursentrum etter at Stortinget no løyver 1,6 millionar til Vinje-senteret.

 • Erkjenner straffskuld for likskjending

  Dottera til Kari Grønnestad, som blei drepen i 2015, erkjenner straffskuld for likskjending. Kvinna har tidlegare vore siktet for drapet på mora. I august i år blei dottera og sambuaren tiltalt for likskjending, skriv TA.

  Søk etter død kvinne i Skienselva
  Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK