NRK Meny
Normal

Industrien lammes av los-streik

Industrien i Grenland får problemer om streiken blant losbåtførerne blir langvarig.

Ineos

På Ineos har de startet med å redusere produksjonen.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Hos trafikksentralen ved Brevik har det hittil vært en svært rolig dag. Losbåtførerne er en del av den storstilte offentlige streiken som pågår. Konsekvensene er at lospliktige skip ligger helt i ro og kommer verken ut eller inn.

Per Einar Johnsen er trafikksentralsjef og forteller at losbåtførerne gikk ut i streik klokken 7 i dag tidlig. Han har ikke opplevd en slik streik tidligere.

Per Einar Johnsen

Per Einar Johnsen har hatt en rolig dag på jobben.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Nå er det rolig. Det blir jo mindre trafikk med lospliktig fartøy i streik, forteller Johnsen til NRK.no.

Industrien er bekymret

Både Yara og Ineos er bekymret for at det skal bli umulig å få varer inn og ut fra bedriftene i Porsgrunn og Bamble om en eller to uker.

Nils Eirik Stamland, direktør ved Ineos i Bamble, sier at bedriften har startet arbeidet med å redusere produksjonen.

– På veldig kort sikt så merker vi at vi må omarbeide planene våre og forsøke å finne skadebegrensede tiltak.

Nils Eirik Stamland

Nils Eirik Stamland er bekymret for at streiken skal bli forlenget

Foto: Anne Lognvik / NRK

Direktøren er bekymret for at streiken blir ytterligere forlenget. Det vil få større konsekvenser for anlegget.

– I verste fall snakker vi om at flere eller større deler av petrokjemianleggene i Bamble må stenge ned som følge av at vi enten mangler råstoff, eller at vi ikke får produktene ut, forteller Stamland til NRK.no.

Per Knudsen, fabrikksjef ved Yara i Porsgrunn, deler bekymringen til Stamland, og frykter konsekvensene hvis det skulle bli opptrapping av streiken.

Har dere noe tidsperspektiv?

– Det er litt vanskelig å si ennå, for det avhenger av hvordan vi opererer anleggene de nærmeste dagene, og der er det flere faktorer som spiller inn. Men om en uke eller to vil konsekvensene bli sånn som jeg antydet, forteller Stamland videre.

Deler bekymringen

Havnekapteinen ved Grenland havn, Asbjørn Høie, forteller at de ikke har registrert noen store konsekvenser av streiken hittil.

Asbjørn Høie

Havnekapteinen håper ikke streiken blir langvarig.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Høie håper at streiken ikke vil bli langvarig - spesielt med tanke på at Grenland har en stor industri som vil bli sterkt berørt.

– Havna vår ligger i et av Norges største industriområder, og etter hvert vil jo industrien stoppe opp når den ikke får råstoff til å produsere, sier havnekapteinen.

 • Redusert lærartettleik

  Etter trykk frå fylkeskommunen, har Skien og Porsgrunn vidaregåande skular redusert lærartettleiken. Dei har òg slått saman klasser og redusert bruk av vikarar for å få budsjetta sine i balanse. Statusrapporten for dei økonomiske tiltaka blir lagt fram for fylkestinget i dag.

 • Bil utfor vegen ved Eidsborg

  Ein bil har køyrt av vegen på fylkesveg 45 mellom Høydalsmo og Eidsborg i retning mot Eidsborg, ifølge tipsar. Det kan vere vanskeleg å passere for større køyretøy, melder NRK Trafikk. Det er også meldt om litt snø i området, så køyr forsiktig.

 • Innbrot på Gulset-grillen

  I natt vart innbrotsalarmen utløyst på Gulset-grillen i Skien. Nokon hadde teke seg inn og stole kontantar. Politiet har hatt eit negativt søk i området. Dei har undersøkt åstaden og meldt saka.

 • Køyr forsiktig

  Politiet oppmodar alle om å køyre forsiktig i dag.

  Laster Twitter-innhold