NRK Meny
Normal

Ministeren imponert over ny teknologi

Ny teknologi som skal fange CO2 fra produksjonen ifra sementindustrien imponerte olje- og energiminister Tord Lien. Dersom forsøket lykkes kan det bety en kraftig reduksjon i verdens utslipp.

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien besøkte i dag industribedrifter og forskningssentre i Grenland, og ble imponert over den nye teknologien som utvikles. Han ønsker at Norge skal bli ledende innen karbonfangst og lagring.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Olje- og energiminister Tord Lien fra Fremskrittspartiet var i dag og besøkte industribedrifter og forskningssentre i Grenland, og temaet var fangst og lagring av CO2.

Og det var en entusiastisk og imponert minister som i dag besøkte Norcem i Brevik for å lære mer om nettopp CO2-fangst.

– Jeg har møtt veldig mange engasjerte, entusiastiske mennesker her som vi vet har veldig god kompetanse, og det styrker meg i troen på at fagmiljøene her nede vil fortsette i bidra i det veldig viktige arbeidet med å få til karbonfangst og lagring i framtida, sier minister Tord Lien til NRK.

Se videoreportasje her:

Var interessert i karbonfangst.

Olje- og energiminister Tord Lien var interessert i den nye teknologien som utvikles ved bedriften Norcem.

Ny teknologi

I disse dager installerer nemlig bedriften Norcem ny teknologi, som skal fange CO2 fra produksjonen. Dersom forsøket lykkes kan det bety en kraftig reduksjon i verdens utslipp.

Tord Lien

Tord Lien besvarte ivrig spørsmålene fra journalister som ønsket å vite hvordan ministeren ser på utfordringene fremover.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Sementfabrikken i Telemark ønsker å bli verdensledende i CO2-fangst.

Minister Lien sier det vil kreve mye innsats innen dette feltet i tiden fremover, for at Norge skal bli foregangsland på området.

– Det kommer til å bli hardt arbeid for masse folk, det vil kreve et betydelig engasjement fra industri, fra akademia og ikke minst også fra norske myndigheter, for å få dette til.

Les også:

Fem prosent av utslippene

Sementindustrien står for fem prosent av CO2-utslippene på verdensbasisis. Norcem skal prøve ut tre forskjellige teknologier og vil i løpet av året få svar på om de klarer målet om 40 prosents reduksjon i CO2-utslipp.

– Det gjenstår å se, det kommer jo an på teknologien og hvor godt vi får det til, sier Liv-Margrethe Bjerge, prosjektleder i Norcem, som var svært fornøyd med å ha hatt ministeren på besøk.

 • Funnet i god behold

  Den sju år gamle jenta som var savnet i Skien er funnet i god behold. Jenta blir gjenforent med foreldrene. Politiet var i ferd med å trappe opp leteaksjonen, som nå blir avblåst ifølge politiet. Jenta ble funnet av en lærer som var ute og lette.

  Laster Twitter-innhold
 • Leteaksjon etter 7 år gammel jente

  Politiet kaller inn ekstra mannskaper i letingen etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. – Jenta kom ikke hjem som avtalt. Det er mørkt og kaldt og vi tar dette på største alvor når det gjelder ei så ung jente, sier Terje Pedersen i politiet.

 • 7 år gammel jente savnet på Gulset

  Politiet leter etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. Jenta dro hjemmefra klokke 14.15. Hun har lyst hår og er iført en blå vinterjakke med små grønne, lilla og røde prikker.

 • Spredt HSN skaper trøbbel

  Høgskolen i Sørøst-Norge har støtt på problemer med universitetssøknaden fordi de er lokalisert for mange steder. Rektor Petter Aasen er overrasket over at dette blir et tema og vil rydde opp i eventuelle misforståelser. Høgskolen holder til i Telemark, Vestfold og Buskerud.