Imam raser mot nikab-forbud på høyskole

Abdirashid Bile Mohammed, forstander og imam ved Telemark Islamsk Trossamfunn, reagerer kraftig på at lærerutdanningen ved Høgskolen i Telemark (HiT) forbyr nikab.

Kvinne med nikab

Imam og forstander Abdirashid Bile Mohammed mener det blir feil å innføre forbud mot nikab. (Illustrasjonsfoto).

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

– Å innføre et forbud mot å bruke nikab blir helt feil. Studenter må selv få velge hva slags klær de skal bruke, sier han til Dagbladet.

Abdirashid Bile Mohammed

Abdirashid Bile Mohammed.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Les også:

Forstanderen mener forbudet bunner i religiøs, kulturell og
etnisk intoleranse, og tror ikke på skolene når de sier at
forbudet har rent praktiske årsaker.

– Dette er uttrykk for mangel på respekt for mennesker som er annerledes, og typisk Frp-politikk. Høyskolene sender signal om at folk som kler seg annerledes, ikke er velkomne i norsk skole, sier Abdirashid Bile Mohammed.

Han mener hensynet til at nikab kan være til hinder for undervisningen må vike.

– Religionsfrihet må veie tyngst, og man må respektere andres kultur. Vi respekterer norsk væremåte - også for eksempel lettkleddhet, som virker støtende på mange, sier imamen.

Støtter beslutningen

Rektor Kristian Bogen ved HiT sier til Dagbladet han stiller seg bak beslutningen og avviser bestemt at nikabforbudet er begrunnet i etnisitet og religion.

-Vi ønsker å behandle alle på en respektfull måte. Alle er velkomne på høyskolen, og vi håper på en løsning der vi kan oppfylle studentens ønsker og drømmer. Men dette må veies opp mot studiets egenart og gjennomføring, sier han.

(NTB/NRK)