NRK Meny
Normal

Ikke redd for velgernes dom - stiller til gjenvalg

Sykehusstriden på Rjukan splitta mange politiske partier. Velgerflukt, utmelding og overgang til motstanderpartier var noe av det som skjedde. Likevel er ikke høyreordfører Steinar Bergsland redd for velgernes dom i kommunevalget neste år.

Steinar Bergsland

Han innrømmer at han er tidlig ute med å lansere seg selv som ordførerkandidat. Men Steinar Bergsland fra Høyre har vært ordfører i Tinn i tre år og har veldig lyst på fire nye.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Allerede før valgkomiteen i Høyre har begynt å jobbe, varsler Steinar Bergsland at han er klar for fire nye år i ordførerstolen. Det skriver Rjukan Arbeiderblad. Men når NRK tar kontakt, er han rask med å presisere følgende:

– Det er en prosess Høyre må gjennom først, blant annet medlemsmøte og nominasjonskomite. Så jeg ligger litt foran, føler jeg.

– Men du har sagt ja?

– Jeg har sagt ja. Det har vært en spennende periode i Tinn nå, som jeg ønsker å være med på videre.

Fikk skylda i sykehusstriden

Det mest spennende har utvilsomt vært striden om akuttfunksjonen på Rjukan sykehus skulle bestå eller ikke. Saken har vært dekket i lokale medier i lang tid. Og i vår vakte saken oppmerksomhet i riksmediene også. Det hele toppet seg 16. juni i Oslo.

Da gikk høyreordfører Steinar Bergsland i demonstrasjonstog sammen med ordførerkollega Kåre Preben Hegland fra Kragerø. Begge deltok sammen med 2–3000 andre som forsøkte å påvirke helseminister Bent Høie. Det førte ikke frem og i manges øyne har Høyre mye av skylda for det.

Kåre Preben Hegland og Steinar Bergsland

Det vakte oppsikt at høyreordførerne Kåre Preben Hegland tv. fra Kragerø og Steinar Bergsland fra Tinn valgte å delta i demonstrasjonstoget i Oslo. Et tog som oppfordret helseminister Bent Høie om spare Sykehuset på Rjukan.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Les også:

– Vi har fått oss en skikkelig på nesa. Lokalt har vi jobba mye for saken, men det har gitt oss utfordringer, innrømmer Bergsland.

Høyre er ikke det eneste partiet som har fått seg en kilevink. Arbeiderpartiet har hatt et internopprør der fremtredende partimedlemmer har stilt spørsmål om det er noe poeng å stille til valg neste år. Et titalls medlemmer har meldt seg ut av partiet, blant dem et sittende kommunestyremedlem.

Vinneren har vært Senterpartiet. De har fått 60 nye medlemmer og i midten av august hadde partiet 110 medlemmer. Nå er partiet inne i prosessen med å velge en ordførerkandidat. Mye tyder på at det blir kamp om plassen.

Toer på terningen

Steinar Bergsland er usikker på hva velgerne tenker om at han allerede nå varsler at han er klar for en ny periode. Likevel frister det å fortsette, tross den turbulente perioden med utmeldinger fra partiet. Når NRK ber ham om å gi seg selv et terningkast for det politiske arbeidet i sykehussaken, nøler han først, men lar seg lokke til å si:

Rune Lødøen, Steinar Bergsland og Bjørn Sverre Birkeland

Dette bildet er tatt mens striden sto på som verst og Høyre fremdeles var samlet. Til høyre i bildet står Bjørn Sverre Birkeland. Han var leder i Tinn Høyre, men meldte seg ut av partiet på grunn av sykehussaken.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det tror jeg må bli et dårlig kast, særlig hvis du bare ser på sykehusstriden. Men heldigvis består Tinn av mer enn sykehuset, slår han fast.

Drømmen om framtida er klar, dersom det blir fire nye år som ordfører.

– Det er å beholde de arbeidsplassene som er, gjerne utvikle nye, få på plass såkalte kompetansekrevende jobber og få ungdommen til å flytte hjem igjen.

Rekka med saker Bergsland vil jobbe med er lang og den avsluttes med at snart kommer «Kampen om tungtvannet » på NRK. Konklusjonen er at Tinn og Telemark er i støtet. Og blir han ikke ordfører, har han faktisk en plan B.

– Jeg eier et lite firma, som jeg har greid å holde liv i de tre årene jeg har vært ordfører. Blir jeg ikke valgt, får jeg begynne å jobbe med det igjen, svarer Steinar Bergsland.