Hopp til innhold

Første steg er tatt - mange steg gjenstår

BØ (NRK): Selv om Nome, Sauherad og Bø er enige om en intensjonsavtale, er det en lang veg å gå før kommunene slås sammen.

Ordførerne i Nome, Bø og Sauherad

LANGT IGJEN: Midt-Telemarksordførerne Bjørg Tveito Lundefaret, Olav Kasland og Mette Haugholt sier det er mye som gjenstår før man har en eventuell ny kommune i Midt-Telemark.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi har tatt det første steget, men vi har mange tunge skritt og gå, sier ordfører i Nome, Bjørg Tveito Lundefaret.

Hun peker på at intensjonsavtalen om en sammenslåing først skal behandles i hvert av de tre kommunestyrene, før folket skal si sitt i en folkeavstemning.

– Jeg er veldig spent på hva folket vil si. Jeg håper selvsagt de sier ja, men er veldig spent, sier Lundefaret.

Les også: Bø får rådhuset i ny storkommune

Tror Bø sier ja

Ordfører i Bø, Olav Kasland er glad for å ha fått ordføreren og rådmannens stab til Bø, etter fordelingsdebatten i går. Han tror avtalen er god nok for den jevne bøhering.

– Jeg tror folk i Bø ser at dette er en avtale som vil føre til vekst og fortsatt fremgang i Midt-Telemark, sier Kasland.

Han mener kommunen ikke har råd til å si nei.

– Skal vi stå alene taper vi opp mot ti millioner kroner i året. En ny kommune vil få tilført 1 milliard kroner over de neste 20 årene, det er penger vi har bruk for, sier Kasland.

Sauherad i skvis

Kommunestyret i Sauherad har enda ikke bestemt om de skal ha folkeavstemning eller ikke. Men nå har de i praksis ikke noe valg, sier ordfører Mette Haugholt.

– Det blir veldig vanskelig for oss i Sauherad å ikke ha folkeavstemning når Nome og Bø skal ha det. Dessverre, jeg kunne tenkt meg en annen løsning, sier Haugholt.

Hun legger ikke skjul på at hun heller ville involvert innbyggerne i prosessen på en annen måte, enn ved at de skal si ja eller nei i en folkeavstemning.

– Jeg tror det hadde vært mer fruktbart med en innbyggerundersøkelse som ga kommunestyret mer argumenter for og imot enn bare ja eller nei, sier Haugholt.

Frykter lav valgdeltakelse

Hennes største frykt er at de som ikke ønsker en Midt-Telemark kommune mobiliserer, og velter hele prosjektet i en folkeavstemning.

– Hvis valgdeltakelsen blir lav, med et knapt flertall mot sammenslåing, blir jobben vanskelig for kommunestyret. Det skal mye til å gå mot befolkningen, sier Haugholt.

Hun får støtte av de to andre ordførerne, og alle tre har en klar oppfordring til innbyggerne sine:

– Det er viktig at man bruker stemmeretten sin, og møter opp til folkeavstemning 10. april.