NRK Meny
Normal

Ikke gjør dette feil

Statens vegvesen skal ha storkontroller i helgen over hele landet, om bruk av bilbelte. Mange av oss bruker dessuten bilbeltet feil.

Redder ferien: Riktig mat i rett tid gir god stemning i baksetet.

Bilbeltet bør alltid være i bruk når du ferdes i trafikken, men i helgen bør du være ekstra påpasselig siden det vil være utstrakt bruk av kontroller både i Telemark og i resten av landet.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

I ettermiddag starter en storkontroll av bilførere i Telemark og resten av landet.

Det er Statens vegvesen som skal se på bruken av bilbelte i løpet av fredag ettermiddag, lørdag og søndag. Kontrollen skal kombineres med informasjon om korrekt bilbeltebruk.

– Vi kommer til å kontrollere litt rundt om i Telemark. Kontrollene vil være flere steder i tettbebyggelse, i tillegg til litt i sideveier, sier Vibeke Lin Jacobsen fra Statens vegvesen til NRK.

Hun presiserer at det ikke er hemmelig hvor kontrollene skal være, men at sykdom gjør at det må gjøres endringer.

Les også:

Bilbelte forhindrer dødsulykker

Statens Vegvesens statistikk viser at 95 prosent av bilførerne bruker bilbelte. Likevel er det de siste 5 fatale prosentene som skaper tragedier.

– Det vi ser er at når det først er en dødsulykke, så er det mange av de involverte som ikke bruker bilbelte. Dermed er det viktig for oss å komme oss ut og formidle et budskap om bilbelte, for mange som er involvert i ulykker ville overlevd hvis de brukte belter. Derfor må vi fortsette vårt arbeid, sier Jacobsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Vibeke Lin Jacobsen fra Statens vegvesen.

Vibeke Lin Jacobsen fra Statens vegvesen sier at bruk av bilbelte kan forhindre dødsulykker, og at mange bruker beltet feil. I helgen holder de kombinert kontroll- og informasjonsvirksomhet.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Noen har fritak

Hun sier også at det finnes grunner til at noen ikke bruker beltet.

– Det er faktisk noen som ikke bruker bilbelte som har legeattest, de er fritatt. Men det trassige med det er at det ikke hjelper noen ting hvis det skjer en ulykke. Og alt sikkerhetsutstyret i biler, som airbag, forutsetter at man bruker bilbelte, for at det skal fungere som beskyttelse.

Hun er dermed imot et slikt fritak, uansett helseårsak.

Bruker beltet feil

Noen av oss bruker også bilbeltet feil som gjør at det ikke fungerer optimalt. påpeker Lin Jacobsen.

– Noen tar armen over beltet, dermed får man alt beltepresset på mageregionen. Og ingen av oss er så sterke at vi klarer å holde igjen et slikt press. Noen av oss tar også beltet bak ryggen, da sitter man bare med presset rundt ofte, og får større press på hele kroppen din.

Beltet kan heller ikke være for løst, det må sitte stramt inntil hoftene og kragebeinet. Da slipper man å bevege seg så mye i en oppbremsing.

Hun sier at selv om informasjon ut til folket om bilbeltebruk er økende, er man langt fra i mål.

– Vi har hatt noen vellykkede kampanjer de siste årene, men har fortsatt en lang vei å gå for å få nok budskap ut til publikum.

 • Bilbrann i Nome

  I natt vart det meldt om ein bilbrann ved Nome asylmottak. Bilen var overtent, men det var ikkje fare for spreiing til hus. To personar fekk i seg litt røyk, den eine vart med for ein sjekk på sjukehus. Brannen starta medan bilen stod på tomgang.

 • Nesten alle har strøm igjen

  De aller fleste i Telemark har nå fått strømmen tilbake etter uværet. – I skrivende stund er 13 kunder strømløse, fordelt på fire kommuner, sier Thor Bjørn Omnes i Skagerak Energi klokka 23 onsdag kveld. Skagerak Nett opplyser om at de opprettholder høyeste nivå av beredskap også i dag.

 • Leiteaksjon på Notodden

  Ei dame i 50-åra gjekk i natt frå Notodden legevakt utan sko og med lite klede. Fleire patruljar og Røde Kors var ute og leita. Kvinna vart funne eit par timar seinare i Notodden sentrum. Ho var sterkt nedkjølt og vart frakta til Notodden sjukehus.

 • Falt ned frå trapp

  I natt falt ein gjest ned frå ei trapp på Telerock pub på Notodden. Gjesten fekk alvorlege hovudskadar, og vart henta i ambulanse og frakta til Ullevål. Politiet har vore på staden og prata med innehavar og vitne.