Ikke fornøyd med at mange får nei til videreutdanning

SKIEN (NRK): I alt 260 lærere i Telemark søkte om å få ta videreutdanning i fjor. Kun 63 prosent av søknadene ble godkjent. Det er ikke godt nok, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har som mål at flere lærere skal ta videreutdanning. Han liker ikke at 40 prosent av lærerne som søkte om videreutdanning i fjor, fikk avslag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Nei, jeg synes ikke det. Målet må være at elevene skal lære enda mer. En del av løsningen for å få det til, er å satse på gode lærere som får faglig påfyll, sier kunnskapsministeren til NRK.

Store kommunale forskjeller

Det er også store kommunale forskjeller når det kommer til å godkjenne søknaden fra lærerne om videreutdanning. I Skien kommune søkte 41 lærere om å få lov til å ta videreutdanning i fjor, og 95 prosent fikk godkjent. I Notodden kommune fikk hele 70 prosent av lærerne som søkte om videreutdanning avslag.

– Det skyldes nok at kommunene prioriterer forskjellig, men det er viktig for meg å få fram at staten tar en stor del av regninga, så det er ikke dette som velter et kommunebudsjett, sier Røe Isaksen.

Ute etter likevekt

Harald Johansen

Harald Johansen er leder av Utdanningsforbundet i Telemark.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Lederen av Utdanningsforbundet i Telemark, Harald Johansen, mener det ikke bør være så store kommunale forskjeller.

– Det bør jo være en likeverdighet i lærernes mulighet til å få en videreutdanning, uavhengig av hvilken kommune de jobber i. Det har tatt en del år å få videreutdanningsstrategien på skinner. Mange kommuner har jo ikke engang benyttet seg av ordningen, og det synes vi er betenkelig.

Les også: Mange lærere vil ta etterutdanning

Les også: Mange lærere vil ta etterutdanning

Sa ja til 40 prosent

Helge Galdal

Helge Galdal er fylkesopplæringssjef i Telemark fylkeskommune.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Fylkesopplæringssjef i Telemark fylkeskommune, Helge Galdal, avslo over 60 prosent av søknadene fra lærerne som ønsket å ta videreutdanning i fjor.

– Vi valgte å prioritere de søknadene som var innenfor de prioriterte satsingsområdene som Utdanningsirektoratet har satt opp og som skolene i Telemark er ute etter. Kun 40 prosent av søknadene falt innenfor disse satsingsområdene, sier Galdal til NRK.

Kunnskapsministeren ber fylkeskommunen og kommunene om å gå i dialog ned skolene for å presisere hvilke fag som er etterspurt. Dermed håper han flere lærere vil få godkjent søknaden sin ved neste søkerrunde.

– Hvis ikke Telemark fylkeskommune og kommunene i Telemark benytter seg av ordningen, er det andre kommuner som får støtten. Jeg håper at Telemark vil sikre seg mer av potten neste år, avslutter kunnskapsministeren.