Hopp til innhold

Idrettshaller kan bli flyktningmottak

BAMBLE (NRK): I denne idrettshallen vil UDI og kommunen plassere tusen flyktninger dersom tilstrømningen fortsetter.

Her vil UDI og kommunen plassere 1000 flyktninger dersom tilstrømningen fortsetter.

NY AKTIVITET: Dersom flyktningstrømmen fortsetter, kan Skjærgårdshallen i Bamble endres fra å være bandy-arena, til å skulle huse 1000 flyktninger. VIDEO: BERIT HEGGHOLMEN

Tidligere i høst gikk fylkesmannen i Telemark ut og ba alle kommunene om å gi en oversikt over hvilke lokaler de har som kan huse tusen flyktninger.

To kommuner hadde noe å tilby. Den ene var Bø, som foreslår idrettshallen. Den andre kommunen som kom med et positivt svar, var Bamble, som tilbyr Skjærgårdshallen.

– Fordi hallen er stor og fordi den har fasiliteter som man spør etter. Det er dusjanlegg, toalettanlegg og en liten kafeteria, sier ordfører Hallgeir Kjelldal (Ap) i Bamble.

Han viser oss rundt og forklarer hva som gjør idrettshallen egnet for å ta imot så mange som tusen flyktninger. Men han innrømmer imidlertid at det også kan bli utfordringer.

Tidsperspektivet er sentralt

– Blir det langvarig så kan det by på utfordringer, for hallen er jo i bruk stort sett hver eneste dag, sier Kjelldal.

Om kveldene er det stort sett full aktivitet i Skjærgårdshallen.

– Hvor skal unddommene som pleier å trene her gjøre av seg når flyktningene eventuelt skal bo her?

– Nei, da kan jo ikke ungdommene være her, så tilbudet vårt er bare snakk om en kort tidsperiode. Hvis det blir snakk om et langvarig opplegg er nok ikke denne hallen egnet, sier Kjelldal.

Ikke enig med Kjelldal

Men det er ikke full enighet i Bamble om å tilby Skjærgårdshallen som flyktningmottak. Erling Dahl er gruppeleder i Bamble Frp, og mener det er en dårlig løsning å bruke Skjærgårdshallen som hastemottak.

Han mener det er feil å kaste ut lokalbefolkningen.

– Fordi konsekvensen av det blir så store for lokalsamfunnet. Det betyr jo at man må sende barn og unge ut på gata for å drive med aktivitetene sine. Denne hallen er stappfull hele vinteren, sier han.

Men må ikke også norske kommuner vise solidaritet og finne fram til steder hvor flyktningene kan oppholde seg når vi er i den krisen vi er i?

– Selvfølgelig må man det. Dette er jo for det første en kartlegging, men i Bamble har vi veldig få steder som egner seg. Vi har ikke, som nabokommunene, større bygninger som står tomme. Da blir det helt feil å måtte kaste lokalbefolkningen ut av viktige samfunnsfunksjoner, sier han.

Senger fra sivilforsvaret

Men det er mye som gjenstår dersom idrettshallen skal kunne tas i bruk som bosted for flyktningene.

Blant annet mangler det senger, og akkurat denne oppgaven er det sivilforsvaret som må ta seg av. Men også der er tilbudet begrenset selv om staten nå har bestilt 500 senger som skal fordeles over hele landet.

– Her i sivilforsvaret i Telemark har vi 70 senger med dyner, puter og madrasser. I tillegg har vi 500 bårer. De er ikke de beste å ligge på, men vi har de tilgjengelig. I tillegg har vi rundt 2500 ullpledd, sier Janniche Henriksen, inspektør i Sivilforsvaret i Telemark.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark