NRK Meny
Normal

Ibsen-kunstner fryktet kjeft

I trekvart år har Skien kommune jobbet med nye Henrik Ibsen-ting turistene kan kjøpe når de besøker Skien. Kunstneren i prosjektet, Per Ragnar Møkleby, var opprinnelig redd kommunen ble sint på hans karikatur av forfatteren.

Anne Lekven

Anne Lekven viser frem de nye Henrik Ibsen-produktene.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– I fjor sommer var det noe som heter Bybryderier i Skien. Da var det en del kunstnere som gikk sammen og hang opp en del ting rundt omkring i sentrum, og jeg lagde en silhuettfigur av Ibsen, som jeg blant annet lot henge i paraplyen og hoppe opp og ned mens han talte, forteller illustratør og grafiker Per Ragnar Møklebly.

– Jeg håpet egentlig jeg ikke pådro meg kommunens vrede, men så viste det seg at kommunen likte dette veldig godt, så de tok kontakt og sa at de gjerne ville ta dette i bruk.

– Ingen Ibsen-kjenner

Kunstneren bor i Skien, og alle som bor i Skien har vel et nært forhold til Ibsen?

– For meg er Ibsen mest en grafisk figur. Han har en fin form som jeg kan gjøre mye morsomt med. Jeg har ingen ambisjon om å utdype Ibsen, og jeg er ingen ibsenkjenner. Men jeg synes dette er morsomt, sier Møkleby.

Ibsen-figurer

Silhuetten av Henrik Ibsen pryder postkort.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Anne Lekven fra Skien servicesenter og turistkontor viser frem produktene:

Kjøleskapsmagneter, pusseskinn til mobiltelefoner, en liten eske med mintdrops, postkort i forskjellige farger, notisbok, penn, paraplyer, T-skjorter, handlenett og kaffekopper.

– Det er vanskelig å si hva som kommer til å bli mest populært, men en paraply er i hvert fall noe som kan være nyttig hvis det plutselig begynner å regne, sier hun.

Morsom Ibsen-figur

Bak planene er blant annet Telemark museum og turistkontoret i Skien. Næringsutvikler Lene Hysing i Skien kommune forteller hvorfor det nå lages nye produkter med Henrik Ibsen på.

– Vi har sett på hva slags type produkter med ibsenprofil vi kan tilby markedet. Og de lanserer vi i dag. Mange av aktørene har sett at det er en etterspørsel etter ibsenrelaterte produkter, sier Hysing.

– Vi har kanskje alle allerede sett et utall av ting med ansiktet til Ibsen på allerede, så hva er annerledes nå?

– Vi har hatt en del produkter ute tidligere, men ikke med en enhetlig profil, sier Hysing.

– Nå har vi produkter som ser like ut, med en illustrasjon av Møkleby. Det er en morsom ibsenfigur, som er lett å kjenne igjen. Og på de ulike utsalgsstedene står de på de samme stativene og det skal se likt ut.

– Er det et forsøk på å gjøre en offisiell versjon av ibsenprodukter?

– Kanskje det, i hvert fall en helhetlig versjon. Og det viser et godt samarbeid. De ulike utsalgsstedene har forskjellige erfaringer med salg av produkter, og de har vi tatt med oss inn når vi har utviklet de produktene vi har nå – både når det gjelder målgrupper og pris, sier Hysing.

Dersom produktene slår an kan det komme enda flere turistfristelser med Henrik Ibsen-bilder neste år.

Per Ragnar Møkleby og Lene Hysing

Per Ragnar Møkleby og Lene Hysing avduker Skiens nye tilbud til turistene.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK