I kø for å komme til fjells

Ny besøksrekord på turisthyttene.

MS Fjellvåken

Det er kø for å komme inn på fjellet når MS Fjellvåken legger til ved Mogen.

Foto: Thor Øistein Eriksen/NRK

Nå er det toppsesong for turister og besøkende til hyttene til Den Norske Turistforening. Besøkstallet på de betjente hyttene viser en oppgang på fem prosent fra i fjor.

Folk står nærmest i kø for å komme til fjells. Vertskapet på Mogen turisthytte på Hardangervidda i Telemark og kapteinen på MS Fjellvåken merker godt den økte interessen for fjellturer.

Rekord for Fjellvåken

Den største økningen har hyttene i Breheimen og Trollheimen med en økning på 17 prosent. Ved de betjentene hyttene på Hardangervidda er det en økning i besøkstallet på 8 prosent.

Bjørn Gudmund Larsen er kaptein på MS Fjellvåken. Hver dag fører han båten fra Skinnarbu og fram til Mogen turisthytte. Det er en distanse som tar to timer. Hittil denne sommeren har det vært over 4000 passasjerer. En uoffisiell rekord.

– Fantastisk trafikk i julimåned i sommer. Noen vil til Mogen for en fin lunsj og andre vil bare oppleve fjordarmen og denne totimers flotte båtturen, sier Larsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Larsen

Kaptein Bjørn Gudmund Larsen om bord på MS Fjellvåken har fraktet 4000 passasjerer denne sommeren.

Foto: Thor Øistein Eriksen/NRK

Kortreist mat på Mogen

Inne på Mogen turisthytte blir fjellvandrerne tatt imot av vertskapet Kjersti Wøllo og Petter Martinsen. Der er de nå inne i sin kanskje mest hektiske uke denne sommeren. Da vi besøkte overnattingsstedet var det over 30 forhåndsbestillinger til middagen. Men de vet aldri hvor mange som egentlig dukker opp.

– Det er høysesong og det er masse folk i fjellet, stien til Lågaros går rett forbi kjøkkenvinduet, så det er gjerne sånn vi ser hvordan vi må bergene antall middagsgjester, sier Kjersti.


(Artikkelen fortsetter under bildet
)

Wøllo og Martinsen

Kjersti Wøllo og Petter Martinsen er vertskap på Mogen turisthytte. De serverer kortreist mat til fjellvandrerne.

Foto: Thor Øistein Eriksen/NRK

Mange vandrer fra hytte til hytte og har vanskelig for å beregne ankomsttid. Kjersti og Petter og folka på kjøkkenet er like blide. De kjenner fjellfolket og fjellvandrerne kjenner dem. Alle får hjemmelaget kortreist mat. De serverer oksekjøtt av høylandsfe fra nabogården, de serverer fisk fra Møsvatn eller hjemmelagde pølser.

Maten på Mogen er blitt så berømt at stedet nå er nominert i klassen Nydelig mat i en konkurranse på nettsida UT.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kokk

Jostein Ruud er kokk på Mogen turisthytte og i dag lager han hjemmelagde hamburgere fra høylandsfe på nabogården.

Foto: Thor Øistein Eriksen/NRK

Fra Skinnarbu til Kalhovd

Det er folk i alle aldersgrupper som går i fjellet. Anne Frydendal sammen med søster og hennes samboer har lagt ut på turen fra Skinnarbu til Mogen og over til Kalhovd.

– Siden vi var små tok mamma og pappa oss med til fjellet, fra hytte til hytte, det har blitt en sommertradisjon. Det er flott i den norske fjellheimen, sier Anne Frydendal.

Gruppen er overveldet av den flotte naturen langs Møsvatn, men er lei seg for at de ikke får tid til å spise lunsjen på Mogen denne formiddagen. I dag er det fiskekaker laget av Møsvatnrøye som står på menyen.

Mogen

Per Christian Tjønnfjord sammen med samboer Else Frydendal i midten og hennes søster Anne Frydendal. De tre tok turen over Møsvatn og videre fra Mogen til Kalhovd.

Foto: Thor Øistein Eriksen/NRK