NRK Meny
Normal

I ettermiddag braker det løs på Østlandet

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om kraftige regn- og tordenbyger. I forbindelse med bygene kan nedbørmengdene lokalt bli 30–60 mm i en tretimers periode.

Lyn

LYN OG TORDEN: I ettermiddag og kveld kan det komme kraftige regn- og tordenbyger over Østlandet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Høy luftfuktighet, høy temperatur sammen med soloppvarming gir optimale forhold for dannelse av svært kraftige regn- og tordenbyger i ettermiddag og kveld. Det kan komme ganske mange millimeter i løpet av svært kort tid, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

I forbindelse medbygene er det fare for lokale oversvømmelser, små jordskred og flomskred der bygene treffer.

– Vi kan ikke si nøyaktig hvor de kraftigste bygene treffer, men enkelte steder kan det komme opp mot 60 millimeter i løpet av kort tid. Jeg har også snakket med NVE, for det kan oppstå jordskred og flomskred enkelte steder, sier han.

Ta bilder av uværet, og bruk #yrno

Store mengder på kort tid

Kristen Gislefoss

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss sier at det i løpet av kort tid kan komme opp mot 60 millimeter nedbør enkelte steder på Østlandet.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

OBS-varselet gjelder en tretimers periode i løpet av onsdag ettermiddag og kveld. Likevel tror Gislefoss at bygene kan komme i store mengder i løpet av kortere tid.

– Når det kommer så mye nedbør i løpet av kort tid, blir det problemer. Kum og avløp klarer ikke å sluke unna de mengdene som vil bøtte ned.

Trøsten er at dagen i dag er den verste når det gjelder regn- og torden. I morgen, fredag og lørdag blir det bedre.

– Den sørlige delen av Østlandet får bedre vær i morgen. Det blir ikke fullt så mange byger, selv om det vil henge igjen litt byger nordover. De vil uansett ikke bli så kraftige som de vi forventer skal komme i ettermiddag og kveld, sier Gislefoss.

 • Fortsatt stengt

  Fylkesvei 37 er lørdag kveld fortsatt stengt ved Fåne/Presturatunnelen på grunn av fare for ras. Klokken 21 skal det foretas en ny vurdering av stedet, opplyser vegvesenet. Anbefalt omkjøring er via fylkesvei 364.

 • Geolog skal undersøke rasfaren

  Fylkesvei 37 er stengt ved Fåne/Presturatunnelen, foreløpig frem til klokken 18.00 på grunn av fare for ras. Klokken 18 skal en geolog vurdere rasfaren. Omkjøringsvei er fylkesvei 364.

 • Vei stengt på grunn av rasfare

  Tinnsjøveien er stengt inntil videre ved Fåne/ Presturatunnellen på grunn av rasfare. Vegtrafikksentralen er varslet, og skal undersøke stedet.

 • Brannvesenet rykker ut til sjukehus

  Brannvesenet rykker ut til Sjukehuset Telemark etter varsel frå ein automatisk brannalarm på staden.