Diskuterer Alkeos (8) skjebne

Oslo byfogdembete skal ta stilling til om den alvorlig syke åtteåringen får bli i landet til ankesaken er behandlet i retten.

Alkeo Kastrioti

FÅR HAN OG FAMILIEN BLI I NORGE? I neste uke avgjøres det om Alkeo Kastrioti (8) får bli i Norge.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Utlendingsnemnda (UNE) har gitt familien Kastrioti frist til 16. august.

– Vi har bedt om at fristen for utreise skal utsettes inntil det foreligger en rettskraftig dom i saken, sier familiens advokat, Bjørn Erik Serkland til NRK.

16. juli ble det klart at Utlendingsnemnda (UNE) ikke ville omgjøre sitt vedtak om å kaste albanske Alkeo Kastrioti (8) og familien ut av Norge. Alkeo har en hjernesvulst som legene mener er livstruende. UNE var splittet i saken. Mindretallet ville legge vekt på barnets beste, mens flertallet la vekt på innvandringsregulerende hensyn.

Avgjørelsen har advokat Bjørn Erik Serkland anket inn til tingretten. Byfogden i Oslo skal finne ut om familien bør få bli inntil saken er avgjort i retten.

Saken har også skapt stor oppmerksomhet i sosiale medier, og mange engasjerer seg.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Les også:

Dødssyke Alkeo (8) kan bli sendt ut av Norge

– Har misbrukt asylreglene

Helsepolitisk talsmann i Frp, Bård Hoksrud, mener man må respektere UNEs beslutning.

– Jeg forventer at utlendingsnemnda har tatt stilling til barnets beste når de har behandlet saken. Men denne familien har misbrukt asylregelverket og de er her ulovlig. Det må få konsekvenser.

Norsk barnelegeforening, mener Alkeo Kastrioti (8) bør få bli i Norge.

– Vi syntes at denne gutten som har en langsomt voksne hjernesvulst bør få bli i Norge. Vi tror ikke at han kan få den samme behandlingen i Albania. Vi mener han bør få bli av humanitære årsaker, sier leder i Norsk barnelegeforening, Jan Petter Odden.

Dorjana og Alkeo Kastrioti

Mamma Dorjana er svært bekymret for hvordan det skal gå med sønnen Alkeo.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Bør få bli i Norge

Fungerende direktør ved Sykehuset Telemark, Per Urdahl har tidligere uttalt at gutten må få bli til han er ferdig utredet, og fått en behandlingsplan ved Rikshospitalet.

– Akkurat nå har gutten en tilstand som er under observasjon og utredning. Gutten skal være her i norsk helsevesen til en behandlingsplan er laget.

Familiens advokat, Bjørn Erik Serkland er klar på hva han mener utfallet i dag bør bli.

Det betyr at fristen bør utsettes, i alle fall til det er klart hvilken behandling han trenger.