NRK Meny
Normal

Hyttetur med historisk sus

NISSEDAL (NRK): Spredt rundt i Norge ligger over 70 hytter i Statskogs eie. Hyttene ligger ofte i gode jakt- og fisketerreng og er populære blant dem som ønsker en nostalgisk hyttetur med enkel standard og doturer i blafrende stearinlys.

Sandtjennhytta

IDYLL: Ved Sandtjønn i Nissedal ligger en av Statskogs to hytter i Telemark. Den andre ligger i Drangedal.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Sandtjønn ligger speilblankt nedenfor verandaen. Innenfor de rødmalte veggene er det plass til ni personer. Tilsynsmann Tore Skåli forteller at det er mange gjengangere blant dem som leier hytta.

– Det dukker også opp nye folk, men jeg ser det er en del som kommer igjen. Spesielt jegere forelsker seg i plassen og kommer igjen høst etter høst. Statskog har et område på cirka 130.000 mål som du kan jakte på, så det er utrolig populært, sier han.

Snorkebu

Sandtjennhytta

Tore Skåli har tilsyn med Sandtjennhytta for Statskog.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Hytta har gode muligheter for fiske og bading både like ved og i vannet lenger nede. Doturen byr på frisk luft og romantisk stemning med kubbelys og fuglekvitter. Standarden er enkel, uten at du trenger å bære tungt av den grunn.

– Du må ta med sengeklær og tannbørste, ellers skal alt være på plass, sier tilsynsmannen.

Utenfor står det et lite anneks med overnattingsplass.

– Det anbefaler vi for dem som snorker, sier Skåli med glimt i øyet.

Historisk sus

Som mange av Statskogs hytter ble Sandtjennhytta bygget lenge før det fantes andre hytter i nærheten. De ligger gjerne på steder der det ikke er lov å bygge i dag – som helt nede i vannkanten på Sandtjønn.

Sandtjennhytta

Det er ingenting å si på utsikten fra frokostbordet i den enkle hytta.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Friluftskoordinator Eva Kristin Grøndal i Statskog er veldig glad i disse hyttene.

– Hyttene våre har et litt kulturhistorisk sus. Det er jakt- og fiskebuer vi har pusset opp og gjort litt mer funksjonelle enn da skogsarbeiderne var der. Det gjør at du får et annet sus over hytteleia enn om du leier en nyoppsatt hytte, sier hun.

Beliggenheten er viktig. Det er nok også overnattingsprisen på 500 til 850 kroner natta for dem som velger statseide hytter. Hyttene markedsføres på Statskogs nettsider, sosiale medier – og jungeltelegrafen.

Det enkle liv

– Det er mye småbarnsfamilier, kompisgjenger, skoler og barnehager i tillegg til jegere og fiskere. Alle leier Statskogs hytter, forteller Grøndal.

Morten Pedersen i inatur.no forteller at mange ønsker et enklere hytteliv og velger steder som ikke er så lett tilgjengelige. Han er daglig leder i firmaet som driver med hytteformidling for Statskog og en rekke andre organisasjoner og privatpersoner.

– Det gjelder også dem som har egne hytter med høy standard. De kan gjerne tenke seg en litt nostalgisk hyttetur en helg eller to i året.

Sandtjennhytta

Hytta ligger helt nede i vannkanten ved Sandtjønn med brygge og bademuligheter.

Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Fotgjengar påkøyrd i fotgjengarfelt

  Det var ein mann på 48 år frå Porsgrunn som vart påkøyrd i eit fotgjengarfelt. Politiet har difor teke førarkortet frå den 86 år gamle mannen som køyrde bilen. Mannen som vart påkøyrd er ikkje ein syklist, slik politiet tidlegare meldte.

 • Øving i Ulefoss 19. oktober

  Torsdag 19. oktober blir det halde ei øving i samband med samvirkekurset for naudetatane i Telemark. Det vil bli utrykkingskøyring i og nær Ulefoss. Øvinga vil òg inkludere ein kanalbåt i området ved Valøya. Farga markør-røyk vil bli brukt.

 • Gjerpen slo Glassverket

  Gjerpen møtte Glassverket til bortekamp i Drammenshallen i kveld. Gjerpen vann 28–24. Etter kveldens kampar i Eliteserien i handball for kvinner ligg Gjerpen på sjuande plass på tabellen, medan Glassverket ligg på botnen.

 • Syklist køyrd til legevakt

  Den mannlege syklisten som kolliderte med ein bil, blir køyrd til Porsgrunn legevakt av ambulansen.